Fortsätt till huvudinnehåll

Hemmavinst på Björkudden

Illustration: Börje Matthiasson



 Vi säger grattis till Göta Stenhus som vann markanvisningstävlingen om södra Björkudden. Det vinnande förslaget innehåller 54 hyresrätter i låga hus.

Om man använder idrottstermer kan man kalla det en hemmavinst för Göta Stenhus är ett Mjölbyföretag och vd/ägare Karl-Johan Johansson har rötterna i välkända företagarfamiljen Johansson på Bleckenstad gård. I teamet ingår också arkitekten Börje Mathiasson som tidigare var stadsarkitekt i Mjölby många år.

Södra Björkudden kanske inte alla Mjölbybor har klart för sig var det ligger men det handlar om platsen för Länkens tidigare lokaler. En del av det stora byggprojektet Svartå strand. Det var ett smart drag att placera lägenheterna i låga hus eftersom den hittillsvarande bebyggelsen domineras av förhållandevis höga hus.

Göta Stenhus är en uppstickare i byggbranschen som tidigare byggt fem kedjehus strax norr om det nuvarande området. Bolaget har byggt villor på Sörby, bygger kedjehus och hyreslägenheter på samma område samt lägenheter på Drottningmarken i Vadstena och har visat intresse för att bygga på Östra Olofstorp i Mantorp. Göta Stenhus bygger i lättbetong.

Skissen som publiceras i Corren (24/10) är tilltalande men jag tror inte på bryggan vid åstranden förrän jag ser den. Jag sätter frågetecken för hyresnivåerna; 7 425 kr för en tvåa och 12 600 kr för en fyra. För en månadskostnad på 12 000 kr kan du bo i eget hus i Mjölby om inte kraven på storlek och komfort är alltför höga. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (s) tycktes inte bekymra sig nämnvärt över detta utan bjöd på kommunal tårta och fotograferade vinnarna. Byggstarten beräknas till 2018.


Än en gång en eloge till kommunledningen som är på väg att förvandla detta ruffiga gamla industriområde till ett modernt bostadsområde. Avskilt men ändå mitt i stan.

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att fundera över vart gamlingarna i byggbranschen tagit vägen. När jag flyttade till Mjölby på 1980-talet var Egirs Bygg och Göran Lövgren Bygg störst på småhus. Många av ledning och anställda var golfspelare och byggkonjunkturens växlingar kunde avläsas i antalet reklambollar som hittades i ruffen.

Göran Lövgren Bygg gick i konkurs i början av 1990-talet och efterföljaren Håkan Ströms Bygg AB är numera inlemmat i Åhlin & Ekeroths koncern i Linköping. Egirs lever vidare men syns sällan till i sådana här sammanhang och var inte en av de fyra byggare som lämnat in förslag till kommunen.

Schaktningarna har börjat. Länkens kåk t v.

Om ni dubbelklickar på bilderna får ni se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna