Fortsätt till huvudinnehåll

Ofrånkomligt med intressekollisioner
Stadsplanering och -utveckling är en sport för tålmodiga. Jag blir påmind om detta än en gång när jag gör ett besök på Sjunnings fält som är det senaste område som exploateras för bostäder i Mjölby tätort.

Det har snart gått tio år sedan Mjölby Pistolklubb och Skyttegillet larmade om att kommunen sagt upp deras arrendeavtal på grund av kommande tomtexploatering. Föreningarna riskerade att bli hemlösa. Jag minns att vi på Correns redaktion fick besök av grönklädda skyttar som klagade över kommunens beslut. Om jag minns rätt skrevs också resultatlösa överklaganden till Länsstyrelsen. Det är ofrånkomligt med intressekollisioner när en stad expanderar.

Överklaganden gällande främst förskolebygget i norra delen av fältet har försenat handläggningen men den juridiska delen är nu överstökad.

De här föreningarna har gjort samma erfarenheter som andra organisationer har gjort i åtskilliga svenska städer. När de anlades för många år sedan var de en bit ut på landet på lagom avstånd från bostäder. Men när städerna expanderar har bostadsbebyggelsen krupit allt närmare. Kraven på en bullerfri miljö har också ökat. Jämför med de ändlösa diskussionerna kring Mantorp Park.

Men pistolbanan finns kvar än i dag även om omgivningarna är förändrade. När man närmar sig en gråmulen novemberdag påminner det som en kuliss i en Stieg Trenterfilm. Men anläggningen är igång och så sent som i fredags hölls en fälttävlan i mörker.


De mest namnkunniga skyttarna i klubbens historia är Sally Remmert och Nils Gunnar Hurtig. Ett av de första reportagen jag skrev när jag kom till Mjölby 1982 var om Hurtig som vid mogen ålder vann ett SM eller om det var ett NM. En trevlig och tillmötesgående man som hade flera goda historier på lager. När jag läser på hemsidan ser jag att unge Erik Svensson är landslagsman i luftpistol.

Hemsidan ger inga upplysningar om klubbens framtida hemvist men enligt Corren ska man flytta till den gamla grusgropen i Hulje på andra sidan stan.

Den minnesgode kommer ihåg att Sjunnings fält var start- och målplats för de två första dagarna av O-ringen sommaren 2007. Om vi går ännu längre tillbaks fanns här Mjölby Golfklubbs första drivingrange, jag tror året var 1983. Flera villaägare på Vattugatan klagade över bollar i trädgårdarna. En hög jurist på Kammarrätten i Jönköping överklagade till Länsstyrelsen.

Med Sjunnings fält på gång finns det nu fyra områden där det byggs bostäder för fullt. Sörby, Svartå strand och Karlslund är de övriga. Jag kan under mina 35 år i stan inte påminna mig någon period när det byggts mer.
 
Plats för nya villor och radhus.

Klicka på bilderna för större bilder.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.