Fortsätt till huvudinnehåll

Börsraset som skakade nationen



En vecka före jul kom den finansiella bomben som skakade den julshoppande nationen. Hennes & Mauritz försäljning har planat ut och börskursen tappade 13 procent och 70 miljarder försvann. Bolaget lägger ner fler butiker än öppnar nya. Det anses allvarligt eftersom H & M är en så kallad folkaktie som vanliga människor sparar i direkt eller indirekt. Våra största pensionsfonder har placerat miljarder i klädjätten.

Största ägaren är Stefan Persson, styrelseordförande i H & M, med familj som sitter på 40 procent av kapitalet i bolaget. Värdet på deras tillgångar har krympt med 20 miljarder kronor under fredagen. En tröst kan vara att aktierna de äger fortfarande är värda cirka 112 miljarder kronor.

Ingenting är längre som förut. Nationer, politiska dynastier och koncerner försvinner och ersätts av nya stjärnor. Sovjetunionen levde i drygt 70 år innan järnridån föll, Tredje Riket höll 13 år, Romarriket föll efter c:a 1 300 år (Östromerska riket föll först 1453). Brittiska imperiet varade från 1600-tal till 1900-tal.

Den amerikanska bilindustrin är hopplöst på efterkälken och styrs väl från Japan. Om någon påstått för 40 år sedan att japanska och koreanska bilar idag dominerar på svenska vägar hade vederbörande fått enkel biljett till BS i Vadstena. Saabs öde känner vi alltför väl och epilogen sattes i Trollhättans tingsrätt. Men inget matchar Kreugers död på 30-talet i dramatik.

De starka oljebolagen – De sju systrarna – var oövervinnliga på 1970-talet men är på tillbakagång och ingen växeltelefonist byter arbetsplats från Grulf till Trexaco. Ericson skapar svarta rubriker efter varje kvartalsrapport och byter direktörer i samma tempo.

Svenska dagstidningars resa från vinstmaskiner till röda siffror på sista bokslutsraden är för smärtsam för att påminnas om här. Den resan tog cirka tio år.

Men ingen regel utan undantag. Vi tittar på den engelska ligan. Det är samma klubbar som toppar ligan idag som på 1920-talet: Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool och Manchester United medan 20-talet världsledande företag är borta ur bilden. Fast inget slår katolska kyrkan. Still going strong i 2000 år.

Ingenting är längre som förut men en sak är säker. Om H & M rasar ner i den finansiella gärdsgårdsserien lär inte Stefan Persson hamna på ålderdomshem i Traneberg utan fortsätter käka gåslever på sitt brittiska gods.

Med dessa rader passar jag på att önska läsarna God jul och Gott nytt år. Om den kommande helgen inte förpassar mig i paltkoma finns det risk att jag återkommer. Ni äro förvarnade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom