Fortsätt till huvudinnehåll

Mellan lyxvillor och soptipp


 
Vackra vita villor i väst ...
Vi står på tee till första hålet på hedbanan i Motala. Bred fairway – säkert 60-70 meter – det sluttar neråt och en stor green. Ett hyggligt utslag och det finns en god chans att rulla in på två.

Inledningshålet är karakteristiskt för denna niohålsslinga. Breda fairways, stora fairwaybunkrar och stora ondulerade greener. Den som är bra på långa puttar har en klar fördel. Förre tourspelaren och TV-kommentatorn Pierre Fulke har designat slingan. De nio hålen har en stor likhet med Grönhögen på Öland som också bär Fulkes signatur. Den som inte klarar att hålla sig på fairway straffas hårt i den knähöga ruffen.

Pierre Fulke har jobbat mycket med ”false front”. Det betyder att han placerat bunkrar cirka 20 meter framför green men på håll ser det ut som en greenbunker. Inspelet blir ofta för kort och framme vid green konstaterar du att skulle tagit en klubba till. Så ser det ofta ut på Ekerums 36-hålare.

På sexans green drabbas man av en absurd känsla. I öster syns avfallsberget på Tuddarp, deponi heter det visst på fackspråk, och på motsatta sidan de vita lyxvillorna på Södra Freberga. Mellan soptipp och lyxvillor om man vill spetsa till det lite.
 
... och soptippen i öst.
Jag gillar den här slingan men förstår att det blir svårspelat när sydvästen från Vättern ligger på. Av vilken anledning klubbledningen gjort denna slinga till pay-and-play bana förstår jag inte. Den håller högre klass än den gamla 18-hålsslingan.

Jag bad en mångårig medlem kommentera mitt påstående och hans svar kommer här:
”Den är bäst vår/höst men den gamla banan har aldrig haft bättre greener än i år, vilket är den duktiga personalens förtjänst. Sedan är det så att greenerna är väldigt olika gamla/heden .Som greenfeegäst är heden ”enklare”, våra sista fem hål på gamla banan är nog svårast i Sverige.  Mycket upp och ner och du är TRÖTT!”.

Men i Motala finns det väl inga individer med konditionsproblem? Så många som åker Vätternrundan.

Vänster eller höger på söndag? Själv föredrar jag att putta i centrum av koppen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.