Fortsätt till huvudinnehåll

Trio som slickar kanten
Måndag kväll och träning för FC Platanias. Vi ser de rödtröjade från nära håll från vår altan. Grekiska fotbollsspelare är storvuxna, flera är över 190 cm och bara ett fåtal under 180. De spelar tvåmål och skjuter hårt.

Tränaren är inte lika välväxt, cirka 165 cm lång och korpulent. Han instruerar på en blandning av pruten engelska och grekiska.

Under en paus vid halv åtta klingar Il silenzio över nejden. Tapto från militärförläggningen vid Malemeflygfältet där hårda strider utspelades när tyskarna invaderade Kreta på den nordvästra kusten för 77 år sedan. Flera unga tyska fallskärmsjägare sköts medan de ännu hängde i skärmarna utan möjlighet att försvara sig.

Fotbollsspelare är sig lika över allt. De skämtar, garvar, och småbrottas. Den här träningskvällen kan också utspelas på Kungsvalla, Vifolkavallen eller Norra IP. PÅ tisdagsförmiddagen återkom fem spelare för mer träning. De maskade troligen kvällen innan. Träningspassen låg tätt hela veckan och av detta drar jag slutsatsen att FC Platanias är en proffsklubb.

Tränare är också sig lika. När hela laget radar upp sig för frisparksskytte får den som missar mål göra fem armhävningar. Fem fuskiga konstaterar vi läktarexperter.

Men frågan är om inte idrottsplatsens verkliga kungar bor under en läktare. Tre hundar som glatt skällande jagar bilarna på andra sidan stängslet varje morgon. Man kan säga att de slickar kanten i en fart som ingen rödsvart yttermittfältare klarar av.

På grund av språksvårigheter avstår jag från att dela ut taktiska råd.
 
Vi bor här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.