Fortsätt till huvudinnehåll

Tobias fixar matchenTobias Josefsson, bosatt i trakterna mellan Mjölby och Västra Harg, är en mångsidig person. Systemtekniker, administratör, skribent och politiker.

Genom sitt arbete i Sports Editing är han inblandad i organisationen omkring Matchplay Invitational som spelar Sverigefinal på Lydinge 22 september. Arrangemanget, som premiäråret samlat tvåhundra lag, räknar med att expandera ytterligare.

Sports Editing har genom sina publiceringsplattformar och tekniska system långt gångna samarbeten med SHL, Hockeyallsvenskan, den norska högstaligan i ishockey och Svenska Superligan (innebandy). Och nu är turen kommen att involvera golfen i verksamheten.

Tobias Josefsson
 Matchplay Invitational är en matchspelstävling för tvåmannalag med hcp. All administration, lottning och resultatrapportering har i år skett manuellt, berättar Tobias Josefsson, men det ska bli ändring på det. Till nästa säsong ska ett alltigenom datoriserat system införas där spelarna själva sköter resultatrapportering etc. Sports Editing ser stora möjligheter för tävlingen både nationellt och internationellt. Golfen är kommersiellt intressant och har en stor potential anser Tobias och hans kollegor i det Linköpingsbaserade företaget.

Tobias har genom sitt arbete en god inblick i svensk elitidrott. Han anser att SHL är professionell idrott rakt igenom, medan fotbollen är en sorts hybrid mellan folkrörelse och elit. Sports Editing har ett team med olika specialister som gör varje SHL-match till en upplevelse för såväl publiken på plats som den som följer matchen via SHL:s olika hemsidor. Beskrivningar av spelet, repriser på målen, reklam och statistik i mängder. En stor del av informationsutbudet i arenorna sker via mediakuben över isen.

För en gammal murvel med bakgrund i den trycksvärtedoftande delen av journalistiken är det fascinerande att se hur det har vuxit fram en hel industri av datatjänster kring de stora publikdragande klubbarna.
Varje matchdag i SHL kommenteras en av matcherna på engelska av en kanadensisk referent för de internationella sändningarna. Fotbollen är inte lika avancerad. Tobias tror att en bidragande orsak är att ett storföretag som AIK har skilda förutsättningar jämfört med Trelleborg när det gäller organisation och ekonomi.

Några ord om Tobias Josefsson. En 38-årig rospigg (Norrtälje) som hamnade i trakterna kring Västra Harg för drygt tio år sedan. Sett till utbildningen nationalekonom och datatekniker. Hans första arbete på Sports Editing var som manusförfattare 2006. Han har även arbetat ideellt med publicistiska uppgifter inom LHC:s organisation. Genom åren har han avancerat inom företagets organisation med ansvar för flera tunga bitar.

Tobias har flera strängar på sin lyra. Han är också en av Liberalernas fyra ledamöter i Mjölby kommunfullmäktige och fungerade som partiets valledare vid det gångna valet. Det enda han saknar i Östergötland är närheten till havet.

Hur är det med den egna golfen?
”Jag tog ett grönt kort för Magnus Carlsson i Flemminge 2003 men sedan har det nog bara blivit ett fåtal rundor. Men jag räknar med att spela på Lydinge på lördag” berättar Tobias medan han slår en hink bollar på rangen med varierande resultat. Imponerande långt och rakt ibland men också några ormdödare. Han funderar på om han ska kunna spela tillsammans med sonen om ett par år.

Det låter väl som ett lovande framtidsprojekt? Far och son är välkomna till Miskarp.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.