Fortsätt till huvudinnehåll

En dramatisk januaridag




En bekant fotograferar arkiverade Motala Tidning från 1970- och 80-talen och lägger ut bilderna på Facebook. Initiativet är uppskattat och får många kommentarer. Det är många fotbollsresultat, föreningsreportage och bröllopsbilder. Men det saknas tunga nyheter som berör Motalabornas liv och vardag, sådana nyheter som kallas ”kioskvältare”.

Därför var det en och annan prenumerant som gnuggade sömnen lite extra ur ögonen när tidningen 4 januari presenterade nyheten att Luxors vd Alf Björklund fått sparken. Han fick en eftermiddag på sig att rensa skrivbordet sedan styrelsen sagt sitt. En chock för alla utom ett fåtal initierade som följt Luxors väg utför efter branden 1976. Luxor var en av stans största arbetsgivare med 2000 anställda.

Lokalpolitikern Sören Hjelm berättar i sin biografi över fabrikör Axel Holstensson om dessa dramatiska januaridagar för 40 år sedan när trotjänaren Björklund fick silkessnöret.

”Den 3 januari 1979 höll styrelsen ett brådskande telefonsammanträde. Styrelsens ordförande Bengt Gunnhagen och företagets vd Alf Björklund var inte informerade om mötet. Axel Holstensson deltog från sin sjukbädd i villan i Sjögatan. Skälet till det brådskande telefonmötet var att man med omedelbar verkan ville entlediga vd Alf Björklund från sin tjänst och anställning som vd. Ägarfamiljens representanter i styrelsen stödde förslaget och styrelsen beslutade omgående avskeda sin vd. Alf Björklund och Bengt Gunnhagen informerades därefter per telefon och med brev.”

”Samtidigt utsågs Luxors vice vd Åke Johansson till tillförordnad vd för att verka i en ledningsgrupp tillsammans med ekonomichefen Börje Hesslevik och produktionschefen Göran Iveberg.”
”Nyheten om att Luxors vd Alf Björklund hade avskedats slog ner som en bomb i Motala. Oron för hur det förhöll sig med Luxor spred sig bland anställda, kunder och leverantörer. Helt oförberedda på att Luxor hade problem var man inte…”

Sören Hjelm har inga kommentarer till att styrelsens ordförande Bengt Gunnhagen hölls ovetande om mötet som ledde till Björklunds fall. Hypoteksdirektören kunde inget om industriproduktion?

Motala är och var en liten stad och etablissemanget stöter på varandra titt som tätt, om inte annat vid Rotaryluncherna på Statt. Motala Tidnings chefredaktör Sven Slotter ilade till sin broders hjälp och gjorde en mycket servil intervju med Björklund i den senares hem på Sjögatan. Där fick Björklund alla möjligheter att urskulda sitt misslyckande på Luxor. En panegyrisk höjdpunkt i tidningens historia.

Jag var vid denna tidpunkt delägare i ett lokalt annonsblad som blivit hårt åtgånget av Slotter. Jag kommenterade intervjun på detta sätt i annonsbladet:
”Slotter sitter vid fötterna på Björklund och återger pärlorna från den store mannens mun medan stora snöflingor faller över den mörka Motalaviken. En Rotarybroder kliar en annan på ryggen.”

Jag vet att de raderna var uppklistrade på Motala Tidnings redaktionstavla flera månader efteråt. Det fanns medarbetare på MT som hade känsla för fair play.

Hur gick det sedan? Björklund förhandlade sig till ett avgångsvederlag och behövde sannolikt inte uppsöka socialen. En gång direktör, alltid direktör. Uppgörelsen mellan parterna finns protokollförd vid ordinarie bolagsstämma 1979-06-29 dock utan att några siffror nämns.
Därmed inleddes en lång utförsbacke och 1992 avvecklades tillverkningen av TV-apparater vilket alltid varit en hörnsten i produktionen. Luxor finns kvar som varumärke i Sverige men ägs av den turkiska koncernen Vesta men har inget med fabrikör Holstenssons gamla bolag att göra.



 
Denna försäkran var inte mycket värd. Bengt Gunnhagen fick inte ens delta i det möte som ledde till Björklunds avsked.,




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna