Drivna entreprenörer med goda idéer, hårt arbete och en rejäl påse pengar (eller goda bankkontakter) leder utvecklingen i turistbranschen. Ombergs Golf Resort och Hotell Nostalgi i Motala är föredömen i västra Östergötland.
Det förstnämnda bolaget bygger ut ännu en gång ett hotell som rymmer 34 dubbelrum bredvid det nuvarande klubbhuset. Hela anläggningen sjuder av aktivitet inför säsongstarten i maj.
För er som inte var med från början bjuder jag på en repetition. För 22 år sedan köpte bröderna Ulf och Magnus Tegnebo det gamla skjutfältet av staten. De såg möjligheten att bygga en vacker golfbana vid Vättern. Ulf och Magnus är uppvuxna på gården Tegneby i grannskapet.
Golfarkitekten Göran Lorichs anlitades och han lade ut de första hålen. Av hälsoskäl fick Lorichs avbryta arbetet och den välkände spelaren Pierre Fulke fick förtroendet att slutföra bygget. Det var för övrig Fulkes första uppdrag som banarkitekt. Invigningen skedde i augusti 2002 och gästades av Göran Zachrisson, Joakim Haeggman med flera stora namn i branschen. Det var banan med dess unika läge som fick största uppmärksamheten till en början men ganska snart visade det sig att bröderna Tegnebo hade större planer än så. Gradvis har anläggningen vuxit med fler hotellrum, restaurang, konferensmöjligheter, padelbanor och andra faciliteter. Under högsäsong trängs gästspelare och medlemmar med konferensdeltagare. British Open-vinnaren Anna Nordqvist brukar träna på Omberg när hon är hemma i Sverige och öser beröm över banans kondition. Granaten i tallstammen mellan 14:e green och 15:e tee är nog landets mest fotograferade. För sex år sedan gav fotografen Jacob Sjöman ut ett bildverk om banan. Rena, rama porren för en golfälskare!
Jag har tidigare jämfört med Ekerum (ägt av Stadium) på Öland men Omberg har vuxit om den senare även om Ekerum har 36 hål.
Har bröderna Tegnebos satsning lönat sig? Definitivt. Det senast tillgängliga bokslutet för 2020 visar på en omsättning på 34 miljoner kr och vinst efter finansiella intäkter och kostnader på 4,8 miljoner kr.
En liknande resa har Jan-Ove Boll i Motala gjort. Det började ganska blygsamt med ett motormuseum i hyrda lokaler i hamnen 1994 och stegvis har hamnen vuxit med ett utbyggt museum, hotell Nostalgi, tre restauranger och kafé. Utsikten mot Motalaviken får man på köpet. Jan-Ove Boll har berättat att när han första gången berättade om sina planer för kommunens ledning fick han en ganska ljummen reaktion och han övervägde att öppna museet i Mjölby istället. Kommunen kom senare på andra tankar. Man får spotta länge på en sten innan den blir våt.
Några funderingar om vad östgötska entreprenörer har åstadkommit i väntan på vad de rödvita superproffsen ska realisera i Varamon...
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar