Ska Mjölby kommun straffas för att kommunen arbetat för att bygga ut gång- och cykelvägnätet under många år när Östgötatrafiken ska fördela resurserna för kollektivtrafiken 2024-2034. Kommunen ställer frågan i ett remissvar till Östgötatrafiken.
”I utredningen nämns vidare att ett argument för att kunna lägga ned flera av linjerna är att gång- och cykelvägsförbindelserna är goda. Mjölby kommun tycker att denna argumentation ter sig märklig. En slutsats man då drar är att Mjölby kommun, som medvetet har arbetat med en utbyggnation av gång- och cykelnätet under många år, skulle missgynnas för att gång- och cykelvägnätet är väl utbyggt. Och att detta i sin tur kan användas som argument för att lägga ned busslinjer. Mjölby kommun menar snarare att alla hållbara transportslag behöver samexistera för att åstadkomma ett hållbart resande för alla medborgargrupper. Alla kommer inte kunna gå eller cykla till sin målpunkt, lika lite som att alla kommer kunna åka kollektivtrafik till sin målpunkt, skriver kommunen i sitt yttrande.”
Anledningen till kommunens skarpa formuleringar är den utredning som Östgötatrafiken genomfört om hur busstrafiken i kommunen ska se ut från 2024 och tio år framåt. Kommunens remissförfattare är inte nådiga och sågar utredningens förslag jäms med fotknölarna. Om man ska använda kvällstidningsspråk så rasar kommunen mot Östgötatrafiken som bland annat vill lägga ner tre tätortslinjer i Mjölby av lönsamhetsskäl. Bara linje 655 (Boxholmsbussen) föreslås få fyra utökade turer under veckosluten. Om östgötatrafiken får igenom sitt förslag sparas drygt två miljoner kr.
Utredningen är ytlig och saknar förslag om hur man kan marknadsföra bussåkandet. Kommunen växer med nya bostads- och verksamhetsområden i både Mjölby och Mantorp men detta har Östgötatrafiken bortsett från. Stora bostadsområden planeras i Eldslösa och mitt emot Depot i Mantorp finns planer på ett nytt industri- och handelsområde med åtskilliga arbetsplatser. Det är sällan man ser ett så skarpt formulerat remissvar till en annan myndighet.
Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade skrivelsen vid sammanträdet 28 februari och mycket talar för att det också blir kommunstyrelsens version när den senare sammanträder onsdagen 9 mars.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar