Det kan inte vara lätt att bedriva oppositionspolitik när det handlar om kommunpolitik. Tanken slog mig när jag läste Correns intervju med moderata oppositionsrådet Lars-Åke Petersson. Man måste hitta något slagkraftigt som eventuellt vänder skutan till det egna partiets fördel den 11 september.
Lars-Åke argumenterar för att fler verksamheter kan ha privata utförare. Billigare och effektivare. Detta är inget nytt utan varit Moderaternas åsikt i många år. Lars-Åke förespråkar en hård kontroll från kommunens sida.
Hur ser det ut i Mjölby kommun idag? Det finns två äldreboenden som drivs av privata utförare, Vifolkagården i Mantorp och Slomarp. Det förra kom till för 20 år sedan och höll på orsaka en revolution i Mjölbys Socialdemokratiska Arbetarparti men efter en lång rad möten fick kommunstyrelsens ordförande Jörgen Oskarsson sin vilja igenom som så många gånger förr. Nästa privatisering kom tio år senare när det var Slomarps tur. Om jag minns rätt var det ekonomiska motiv bakom det beslutet.
Däremellan var det Alliansen som styrde 2006-2010. Jag hade genom mitt arbete regelbunden kontakt med kommunstyrelsens ordförande Monika Gideskog(M) och frågade flera gånger när ett förslag om privatisering skulle komma. Monika gick på defensiven och svarade varje gång att socialnämnden inte kommit med någon sådan begäran. Så var den mandatperioden över och Socialdemokraterna återkom vid makten 2011.
Så för att sammanfatta. De privatiseringar som förekommit i Mjölby kommun är alltså sossarnas verk. Moderaterna och övriga borgerliga partier tog inte chansen när de hade makten..
Lars-Åke Petersson var inte partipolitiskt aktiv då men jag vet att han var insatt i kommunpolitiken som tidningsredaktör och ägare av en reklambyrå.
Jag har mejlat Lars-Åke för en kommentar och han har inte svarat men det är ju semestertider och han får gärna svara vid ett senare tillfälle. Några veckor återstår till 11 september.
Mjölby styrs idag av Handslag för Mjölby som består av Centerpartiet 4 mandat, Liberalerna 4, Kristdemokraterna 2, Miljöpartiet 1 och Socialdemokraterna 14. Ks-ordförande är Cecilia Burenby(S).
Oppositionen utgörs av Moderaterna 9, Sverigedemokraterna 8 och Vänsterpartiet 3 mandat. Kommunfullmäktige har 45 platser.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar