Jubiléer är viktigt. Jubiléer ska firas. Idag firar vi att Göta kanal firar 200 år och kungaparet besöker arrangemanget i Motala Verkstad. Båtvännerna får sitt och rojalisterna får sitt. Vi får hoppas att vädergudarna också var på kungens och drottningens sida.
Sommaren 1982 var det 160-årsjubileum för kanalen. Det ska firas ordentligt sa Correns redaktionsledning och hyrde en liten stuga i Borensberg som redaktion hela sommaren. Den bemannades av en skribent och en fotograf en vecka i taget. För redaktionens mathållning var det fiffigt ordnat med lunch på närbelägna Göta hotell som drevs av familjen Milton. Vi återkommer till det.
Vi hade turen att hamna tidigt i schemat och gjorde reportage om leksaksmuséet som ägdes av Monika Milton och om hemvändande västkusttrålare som tömt Östersjön på sill och strömming under våren.
De murvlar som följde efter klagade över att det svårt att finna reportageuppslag för Borensberg är litet och sommaren är lång.
Redaktionschefen Anders Wendelberg hade ordnat så att vi (två personer) fick gratis lunch, ett arrangemang som passade alla inblandade förträffligt. Men när fakturan dök upp från hotellet framåt höstkanten rev sig redaktionschefen i sitt blonda hår. Summan var hög, mycket högre än beräknat och långt fler hade käkat på tidningens bekostnad än reportrar och fotografer. En och annan med stora öron hade snappat upp ”sätt upp notan på Corren”.
Hur det gick med betalningen minns jag inte. Anders Wendelberg var en stridens man och jag har svårt att tänka mig att han betalade rubbet.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar