I år är det exakt 20 år sedan Mjölbys järnvägsstation förvandlades till ett modernt resecentrum. Och nu tas nästa steg. En helt ny perrong byggs på stationens västra sida (mot Magasinsgatan) som ska serva pendeltågspassagerarna mot Linköping och Motala. Bygget har redan startat och ska vara klart nästa sommar.
För er som inte var med för 20 år sedan är det motiverat med en repetition. Mjölbys framsyna kommunledning (Oskarsson och Jansson) insåg att nyckeln till Mjölbys framtida utveckling var att ta rygg på Linköpings arbetsmarknad och ett dubbelspår till Motala. Framgångsrika förhandlingar med Trafikverket resulterade i att myndigheten tog merparten av de cirka 70 miljoner kr som investeringen kostade. Kommunledningen tittade mycket på hur motsvarande lösning såg ut i Katrineholm,
Förvandlingen var inte smärtfri.. Kritik kom från Marianne Karlsson och andra centerpartister och från allmänheten som inte gillade att järnvägsbron revs. Bron var ingen bra kommunikationsled mellan östra och västra delarna av stan men många såg den som en symbol för järnvägsknuten Mjölby.
I fullmäktigemöte efter möte fick kommunalrådet Jörgen Oskarsson höra att utformingen av resecentrum, främst tunneln under spårområdet, var fel. Här skulle åtskilliga våldtäkter och andra svåra våldsbrott äga rum, hävdade Marianne Karlsson. Så blev inte fallet och när bygget var färdigt våren 2002 tystnade kritiken. Även brovännerna tystnade.
Ännu ett bevis för hur framsynt dåvarande kommunledningen var. Dagens nyinvestering befäster Mjölbys ställning som ett viktigt kommunikationsnav i sydvästra delen av Östergötland.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar