Fortsätt till huvudinnehåll

Ett framtida tillhåll för råttor?


Correns Susanne Hasselqvist konstaterar i en krönika över året som gått att Mjölby gör inte längre skäl för sitt namn sedan Cerealias 80 år gamla kvarn lagt ner. En av de tråkigare arbetsmarknadshändelserna under året även om den högt automatiserade anläggningen inte hade så många anställda.

Nu gäller det att titta framåt och hittade nya användningsområden för byggnaden eller riva och bygga nytt. Det är Mjölby tätorts mest dominerande industrianläggning vi talar om. Från korsningen med Kungsvägen bort till korsningen med Burensköldsvägen är kvarnbyggnaden inklusive tillbyggnader cirka 180 meter lång och jag vet inte hur hög den är. Bäst syns komplexets hela omfattning om man tittar från järnvägshållet. Det kan inte vara lätt att plocka in alternativa verksamheter i en så stor och speciell byggnad.

När beslutet blev känt i våras föreslog en lätt chockad Monika Gideskog (M) att man skulle bygga om till bostäder, men det är uteslutet eftersom Boverket inte tillåter bostäder så nära järnvägen. Jag vet inte vad Cerealia har för avsikt med byggnaden men risken är stor att beslutet drar ut på tiden och att byggnaden gradvis förfaller till slum med trasiga fönsterrutor och annat som följer. Mjölby behöver inte fler tomma hus som tillhåll för råttor.

Det går att dra en parallell med Edlunds kvarn ett kvarter västerut som hotades av rivning på 1980-talet. Men efter en envis kampanj iscensatt av hembygdsföreningen med bistånd av Corren räddades byggnaden. I dag hyser den som bekant ett kafé och lägenheter.

Det ligger i kommunens intresse att hitta ett annat användningsområde för marken utmed Magasinsgatan. En arbetsgrupp jobbar med frågan men att ta reda på vad den har i tankarna får bli en uppgift för nästa år.

Gott nytt år!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp