Det fanns en tid på världen när ett kommunalråd satte händerna i kors över bröstet och sa ”vi har inte råd” om en medborgare dristade sig till att komma med ett förslag. Och därmed var diskussionen avslutad. Idag är tonläget ett annat. I ett kommunalråds mun löper nu en välslipad tunga när han eller hon marknadsför nästa stora projekt. Kommunpolitiker som fastighetsmäklare.
Jag tänker närmast på de strandnära tomter som marknadsförs för att vända befolkningstrenden i de små kommunerna Ödeshög och Boxholm. Utsikt över Vättern eller Svartån, frisk luft och lantlig idyll ska locka dit nya bosättare och friska kulor i skattkistan.
I Ödeshög återstår bara fyra tomter av ursprungliga elva på Guldkusten i Hästholmen och kommunledningen sneglar nu på Vätternkusten söder om ”bynn”. Kommunalrådet Magnus Oscarsson skräder inte orden i Östgöta-Tidningen.
”De kommer att ha ett fantastiskt läge med utsikt över Vättern”,
Oscarsson hoppas på 50-tal tomter på mark som idag är privatägd. Uppgifter om geografisk belägenhet, tomtpris, trafikfrågor etc saknas. Med kännedom om vilka motsättningar som blottas i Ödeshög när större projekt ska realiseras lär vi nog skriva tidigast 2020 innan några lyckligt lottade villaägare kan se solen sjunka ner över västgötalandet.
Timmerö i Boxholm är det projekt som kommit längst i planeringen. Markarbeten och ledningsdragningar har startat för en första omgång på upp till 19 tomter. Kommunalrådet Per-Arne Larsson(S) är inte en sämre säljare än sin kristdemokratiska kollega i grannkommunen.
”Jag tror att det av många ses som ett oerhört attraktivt område. Det ligger i sydvästläge och du kan med fiskekort ta ditt metspö och vandra tre minuter ner till ån och sätta dig att meta. Det kallar jag för livskvalitet.”
Notera hur kommunalrådet poängterar fiskekort. Ordning och reda i Boxholm. Du må ha en tremiljonersvilla i Timmerö men utan fiskekort står du dig slätt.
Frågan är om inte småkommunerna är sent ute. Bankkontakter jag har säger att en sex år lång köpfest kulminerade i fjol. Myndigheternas beslut att maximera lånen till 85 procent av marknadsvärdet har lagt en kall hand över bolånemarknaden samtidigt som Riksbanken regelbundet höjer räntan med 0,25 procentenheter åt gången. Senast det skedde var i förra veckan.
En titt i Correns arkiv ger vid handen att första gången Timmeröprojektet nämndes var 2004. En planeringstid på hela sju år alltså. Under så lång tid har konjunkturcykeln hunnit rulla ett par varv.
Den som lever får se var projekten landar. Jag säger som Per Ahlmark sa till arbetslösa bilarbetare i Olofström: Lycka till!
Kommentarer
Skicka en kommentar