Fortsätt till huvudinnehåll

Gläns över sjö och strand


Det fanns en tid på världen när ett kommunalråd satte händerna i kors över bröstet och sa ”vi har inte råd” om en medborgare dristade sig till att komma med ett förslag. Och därmed var diskussionen avslutad. Idag är tonläget ett annat. I ett kommunalråds mun löper nu en välslipad tunga när han eller hon marknadsför nästa stora projekt. Kommunpolitiker som fastighetsmäklare.
Jag tänker närmast på de strandnära tomter som marknadsförs för att vända befolkningstrenden i de små kommunerna Ödeshög och Boxholm. Utsikt över Vättern eller Svartån, frisk luft och lantlig idyll ska locka dit nya bosättare och friska kulor i skattkistan.
I Ödeshög återstår bara fyra tomter av ursprungliga elva på Guldkusten i Hästholmen och kommunledningen sneglar nu på Vätternkusten söder om ”bynn”. Kommunalrådet Magnus Oscarsson skräder inte orden i Östgöta-Tidningen.
”De kommer att ha ett fantastiskt läge med utsikt över Vättern”,
Oscarsson hoppas på 50-tal tomter på mark som idag är privatägd. Uppgifter om geografisk belägenhet, tomtpris, trafikfrågor etc saknas. Med kännedom om vilka motsättningar som blottas i Ödeshög när större projekt ska realiseras lär vi nog skriva tidigast 2020 innan några lyckligt lottade villaägare kan se solen sjunka ner över västgötalandet.
Timmerö i Boxholm är det projekt som kommit längst i planeringen. Markarbeten och ledningsdragningar har startat för en första omgång på upp till 19 tomter. Kommunalrådet Per-Arne Larsson(S) är inte en sämre säljare än sin kristdemokratiska kollega i grannkommunen.
”Jag tror att det av många ses som ett oerhört attraktivt område. Det ligger i sydvästläge och du kan med fiskekort ta ditt metspö och vandra tre minuter ner till ån och sätta dig att meta. Det kallar jag för livskvalitet.”
Notera hur kommunalrådet poängterar fiskekort. Ordning och reda i Boxholm. Du må ha en tremiljonersvilla i Timmerö men utan fiskekort står du dig slätt.
Frågan är om inte småkommunerna är sent ute. Bankkontakter jag har säger att en sex år lång köpfest kulminerade i fjol. Myndigheternas beslut att maximera lånen till 85 procent av marknadsvärdet har lagt en kall hand över bolånemarknaden samtidigt som Riksbanken regelbundet höjer räntan med 0,25 procentenheter åt gången. Senast det skedde var i förra veckan.
En titt i Correns arkiv ger vid handen att första gången Timmeröprojektet nämndes var 2004. En planeringstid på hela sju år alltså. Under så lång tid har konjunkturcykeln hunnit rulla ett par varv.
Den som lever får se var projekten landar. Jag säger som Per Ahlmark sa till arbetslösa bilarbetare i Olofström: Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och