Skänninge får käftsmäll på käftsmäll. För några år sedan bantades räddningstjänstens deltidstyrka kraftigt, sedan följde Systembolagets nedläggning. Dessförinnan försvann Folktandvården. Och nu är det dags för Swedbank att lägga ner. Vilken institution står närmast på tur för rakning? Apoteket?
Bantningen av räddningstjänsten och systembolagets nedläggning vållade kraftiga protester, men till ingen nytta. Vad som händer nu vet inte jag. Kanske har Skänningeborna resignerat?
Utförsbacken har varit lång och stundtals brant. En promenad i stadens centrala delar ger syn för sägen. På Vadstenagatan mellan torget och bron räknar jag till tre tomma butikslokaler och framtiden är oviss för ytterligare en. Kring torget gapar också tomma hål där det tidigare huserat spelbutik, kafé och kiosk. Bara Stadshotellet, kyrkan och rådhuset står kvar som monument över en svunnen storhetstid. Även hotellet var illa ute för drygt tio år sedan men lever efter en räddningsaktion signerad Marianne Karlsson. Den minnesgode vet också att tomma lägenheter varit ett problem under lång tid. Jag minns inte hur många hyreslimpor som det kommunala Bostadsbolaget rivit på Trojenborg under det senaste decenniet.
Men bilden är inte entydig. En tur i villaområden visar ett annat Skänninge. Många prydliga villor och dito trädgårdar som ägarna är i full färd med att göra ännu finare. Blänkande, stora Volvobilar på garageuppfarterna. På Mjölbygatan syns det tydligt hur Sveriges snabbast växande detaljhandelskedja Ö&B expanderar. Jag vet inte hur många tusen kvadratmeter som lagerkomplexen innehåller. Kommunen talar också om en särskild godsterminal i närheten när dubbelspåret är klart.
Inställningen från kommunledningen sida är att Skänninge reser sig igen när pendeltågsstationen står klar inom något år. Då fylls lägenheterna på nytt och villamarknaden får en ordentlig skjuts uppåt. Jag hoppas att politikerna får rätt men är långtifrån övertygad.
Den här kolumnen skrevs i onsdags morse. Och svaret på den inledande frågan är; nej, Skänningeborna har inte resignerat. Redan i dag, torsdag, har Corren två insändare i ämnet. Tyvärr räcker väl inte två privatpersoners åsikter för att babianhannarna på banken ska ompröva beslutet. Swedbanks nedläggning av kontoret i Mantorp för tre år sedan vållade också protester men gav ingen effekt.
Kommunledningen gör det för lätt för sig genom att hoppas på pendeltågsstationen och borde engagera sig redan nu. Miko Månsson är Skänninges ledande politiker idag. Var är du, Miko?
Kommentarer
Skicka en kommentar