Fortsätt till huvudinnehåll

Käftsmäll på käftsmäll




Skänninge får käftsmäll på käftsmäll. För några år sedan bantades räddningstjänstens deltidstyrka kraftigt, sedan följde Systembolagets nedläggning. Dessförinnan försvann Folktandvården. Och nu är det dags för Swedbank att lägga ner. Vilken institution står närmast på tur för rakning? Apoteket?
Bantningen av räddningstjänsten och systembolagets nedläggning vållade kraftiga protester, men till ingen nytta. Vad som händer nu vet inte jag. Kanske har Skänningeborna resignerat?

Utförsbacken har varit lång och stundtals brant. En promenad i stadens centrala delar ger syn för sägen. På Vadstenagatan mellan torget och bron räknar jag till tre tomma butikslokaler och framtiden är oviss för ytterligare en. Kring torget gapar också tomma hål där det tidigare huserat spelbutik, kafé och kiosk. Bara Stadshotellet, kyrkan och rådhuset står kvar som monument över en svunnen storhetstid. Även hotellet var illa ute för drygt tio år sedan men lever efter en räddningsaktion signerad Marianne Karlsson. Den minnesgode vet också att tomma lägenheter varit ett problem under lång tid. Jag minns inte hur många hyreslimpor som det kommunala Bostadsbolaget rivit på Trojenborg under det senaste decenniet.

Men bilden är inte entydig. En tur i villaområden visar ett annat Skänninge. Många prydliga villor och dito trädgårdar som ägarna är i full färd med att göra ännu finare. Blänkande, stora Volvobilar på garageuppfarterna. På Mjölbygatan syns det tydligt hur Sveriges snabbast växande detaljhandelskedja Ö&B expanderar. Jag vet inte hur många tusen kvadratmeter som lagerkomplexen innehåller. Kommunen talar också om en särskild godsterminal i närheten när dubbelspåret är klart.

Inställningen från kommunledningen sida är att Skänninge reser sig igen när pendeltågsstationen står klar inom något år. Då fylls lägenheterna på nytt och villamarknaden får en ordentlig skjuts uppåt. Jag hoppas att politikerna får rätt men är långtifrån övertygad.

Den här kolumnen skrevs i onsdags morse. Och svaret på den inledande frågan är; nej, Skänningeborna har inte resignerat. Redan i dag, torsdag, har Corren två insändare i ämnet. Tyvärr räcker väl inte två privatpersoners åsikter för att babianhannarna på banken ska ompröva beslutet. Swedbanks nedläggning av kontoret i Mantorp för tre år sedan vållade också protester men gav ingen effekt.
 
Kommunledningen gör det för lätt för sig genom att hoppas på pendeltågsstationen och borde engagera sig redan nu. Miko Månsson är Skänninges ledande politiker idag. Var är du, Miko?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och