Det är inte alltid de intressantaste nyheterna levereras på nyhetsplats i tidningarna. I dagens Corren berättar en debattskribent om vilka planer försvaret har för Vättern. Om dessa planer blir verklighet blir det inte roligt för båtfolket eller som det heter på länsstyrelsesvenska ”det rörliga friluftslivet på sjön”.
Jan Andersson, boende på Visingsö och ledamot av Vätternvårdsförbundet, berättar om försvarets planer i artikeln.
Militären vill utöka antalet flygdagar från 20 till 80 och kommer att ta i anspråk JAS 39 Gripen, SK 60, flera helikoptertyper och flera obemannade farkoster som inte tidigare använts för målskjutning. Målen finns både på land och till sjöss. Raketer med undervattensexplosioner ska användas. Bullermattorna beräknas täcka stora delar av Vättern från Karlsborg till norra Visingsö med bullernivåer som ligger mellan 60 och 90 dBA. Flyghöjderna för Gripen varierar från 100 till 400 meter och ännu lägre för helikoptrar. Även utländska förband ska kunna öva på sjön.
Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att inse vad undervattensexplosioner får för effekt på fisklivet. Det har jag själv sett efter min tid som värnpliktig i kustartilleriet.
Norra Vättern har så länge jag minns varit ett skjutfält för försvaret. Kring Stora och Lilla Röknen har granaterna från Karlsborg haglat i decennier. Periodvis har det varit landstigningsförbud på öarna. Vi var båtägare under min uppväxttid på 60-talet och öarna var kända för sina fina lingon. Det hände att lingonplockare från Motala fångades in av nitiska vakter, polisanmäldes och dömdes till böter.
Vid en reportageresa på Vättern sommaren 1995 fick vi gå iland men tillsagda att lämna kamerorna ombord annars väntade böter eller arresten i tio dagar på vatten och bröd, eller vad nu militären tillämpar för straff numera.
Det svenska försvaret krymper drastiskt och varför måste det som återstår ha sin tummelplats i Vättern, den av landets stora sjöar som har den högsta vattenkvaliteten?
Försvaret stretar i opinionsmässig motvind efter sin tjurskalliga inställning till vindkraftverken på östgötaslätten. Låt oss hoppas på samma vindriktning i denna fråga.
Kommentarer
Skicka en kommentar