På 1960-talet var Varamon den givna samlingsplatsen för de uppväxande Motalaborna. Minigolf och flipperspel på Lindgården eller Bergs, rockkonserter på Gillet, fester på stranden eller planlösa vandringar (spaning på tjejer) mellan golfbanorna. Ibland gick det överstyr med raggarbråk, fylla och slagsmål.
Bland många Motalabor levde föreställningen om att fler svenskar borde känna till denna pärla, att här fanns förutsättningar för stora hotell, restauranger, caféer och stora campingplatser. Någon sorts Brighton vid Vätterns strand. Alla har åsikter om Varamon och det var sällan de stämde överens med kommunledningens.
Alla förslag, debatter och konsultutredningar har runnit ut i den lena sanden. På 90-talet arrangerade Corren en tävling om bästa förslaget för området. Det vinnande förslaget, inlämnat av en Landskronabaserad arkitekt med rötterna i Vadstena, har inte heller gjort några avtryck i strandbrynet.
Varamon av idag har i stort sett samma utseende som 1961.
Följande faktorer begränsar enligt vår mening Varamons utveckling:
1) Permanentbebyggelse. Genom att tillåta mer permanentbostäder har kommunen tappat handlingskraft och valmöjligheter. Villaägare vill ha lugn och ro, inte skränande halvfulla turister inpå knuten.
2) Vädret. En i bästa fall tre månader lång säsong ger inte underlag för stora kommersiella satsningar. Lägg därtill ett nyckfullt väder. Under våra år i Motala minns vi somrar där vattentemperaturen sällan översteg 15 grader. Inga bra förutsättningar för bad- och strandliv.
3) Konkurrens från hamnen. Hamnen har på senare år förvandlats till ett lättillgängligt och attraktivt utflyktsmål med plats för fritidsbåtar, motormuseum, hotell, restaurang och blivande sötvattensakvarium. Plus en rymlig parkeringsplats, nog så viktig i sammanhanget.
Och handen på hjärtat: är det inte dags att infoga lite realism och lägga de storvulna ambitionerna på storskalig turism åt sidan och låta Varamon förbli en rekreationsplats för i huvudsak Motalabor och andra invånare i västra Östergötland, och utnyttja de få tillfällen till sol och bad som står till buds vackra sommardagar? Och vi ser gärna att viken då fylls med brädfolkets färggranna segel.
Tjänstemän och politiker kommer och går, Varamon består.
ANDERS JACOBSSON
ULF HOLMERTZ
Samma dag som artikeln var publicerad i MVT, onsdagen 1 juni, gjorde jag ett besök i Varamon. Strålande väder, klart solsken, cirka 20 grader varmt. Tre bilar på den parkering som kallas Vildmarken, två solbadare vid Sjövik, tre flanörer och i viken låg en motorbåt och en brädseglare. Det var allt.
Kommentarer
Skicka en kommentar