Fortsätt till huvudinnehåll

I Vadstena är det lapp på luckan!




Tre politiker inom den styrande alliansen har skrivit en strategiplan för Vadstenas turism. Frågan är om inte trion slår in öppna dörrar. Det är i varje fall mitt intryck av ett besök på onsdagens nostalgikväll.

Fullsatt på stans sex eller sju krogar, i flera av dem köade gästerna för ett bord som om vi vore på Stureplan, badande turister i Slottsparken, lyxiga farkoster i gästhamnen och bland alla veteranbilar och motorcyklar i hamnen var det svårt att ta sig fram med barnvagn. Bara Skänninge marknad om en vecka kan mäta sig med Vadstena när det gäller trängsel på gatorna. När vi intog grillbuffén i Slottsvillans trädgård fick jag nypa mig i armen för att inse att jag inte satt på en uteservering på Mallorca

Den stora parkeringsplatsen vid Rödtornet var full tidigt på eftermiddagen men parkeringsfrågan löste sig tack vare en på 70-talet förvärvad lokalkännedom.

De turistansvariga i Vadstenas grannkommuner måste gnissla tänder när de ser stans fördelar i jakten på turisternas allt fetare plånböcker. För det är till 95 procent turister som besöker detta evenemang. Spanade förgäves efter bekanta ansikten efter våra tio år i Vadstena. Ingen annan östgötakommun erbjuder en liknande miljö för publika evenemang. Bara Motala hamn kan tillfälligtvis konkurrera med Vadstena. Jag konstaterar också att onsdagskvällens besökare är av annan karaktär än de som stillsamt trampar vägen mellan slottet och Klosterkyrkan dagtid.

Släktens kelgris, Alexander, 20 månader, var fullmatad av alla intryck och somnade genast i bilen på väg hem till Linköping.

En jämförelse med våra Vadstenaår på 70-talet faller sig naturligt en kväll som denna. Då fanns Rådhuskällaren och Kungs Starby, det var allt. Av någon anledning var Rådhuskällarens måndagskvällar populärast och det passade oss slynglar på Östgöta-Bladet bra för tisdagar var tidningsfria. Badförbud rådde vid strandpromenaden vilket faktiskt respekterades. Oftast var det tyst och stilla på gatorna.

En sak saknar jag. Hamnschweizeriet som på 70-talet var en given samlingsplats för boende och turister. Hos Göta och Åke Orest kunde man fika länge och spana på båtar och brudar. Jag hoppas schweizeriet kommer tillbaka i någon form.

Men Vadstena måste lösa parkeringsfrågan om orten ska utvecklas som evenemangsstad. Bilisternas tålamod med att leta parkeringsplatser är begränsat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och