Fortsätt till huvudinnehåll

Ungt proffs tänker i nya banor
 
Golfsäsongen har passerat för de flesta men Corren slår till med ett uppslag på sporten om Gabriel Axell som efter sin säsong på Nordea Tour är mogen för slutkvalet till Europatouren. Raskt marscherat av 21-åringen som gjort en rad fina resultat efter bara två år som proffs. Han är rankad som landets bästa juniorgolfare. (I golf är man junior t o m 21 år).

Jag känner inte Gabriel men väl hans föräldrar Eva och Peter som spelat golf på Hagalund sedan 1970-talet. Morfar Gunnar Palmér var en riktig idrottsprofil i Vadstena, fotbolls- och bandyspelare och domare samt golfspelare förstås. Mormor Ella var också flitig på Hagalund och hjälpte till i tävlingskommittén. Morbror Boo Palmér är en duktig spelare och ordförande i tävlingskommittén i många år. En riktig golffamilj alltså och jag tror att hela Vadstenaklubben ställer upp bakom Gabbe. Jag ska inte ge mig in i diskussionen om arv och miljö men visst måste det ha en betydelse i vilken miljö man växer upp.

Tidningen beskriver noga hur svårt det är att ta sig igenom det nålsöga som slutkvalet utgör. Och den som klarar det är inte berättigad till att spela alla tävlingar på touren. Det finns alltså kort med olika status men goda resultat på de tillåtna tävlingarna gör att rankingen stiger och därmed möjligheterna att också konkurrera i de mest penningstinna evenemangen. Det finns exempel på duktiga spelare på de nordiska tourerna som spelat över tio år utan att ta sig vidare till Europatouren.

Intressant att läsa att proffsgolfen och företagen kring den tänker i nya banor. Företaget Trade in Sports har satsat på Gabriel som en av fem unga svenska spelare. De släpper 3 220 ägarandelar á 100 kronor. Utbytet är 14 procent av de prispengar han spelar in under de kommande fyra åren. Här verkar det som om initiativtagarna sneglat åt travsportens andelsägande.

Det är lätt att fascineras av hur mycket pengar de allra bästa vinner men längre ner i hierarkin är det inte alltid muntra miner. Utgifterna är stora för resor, mat och logi och caddie. Den som inte klarar cuten efter 36 hål vinner inte ett rävöre.

Gabriel är rankad som nr 19 på Nordea Tour och har tjänat 14 480 euro. Gustav Adell, Linköping, är rankad nr 12 och har tjänat 19 294 euro (2013). Den senare spelar också slutkvalet i Spanien.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp