Fortsätt till huvudinnehåll

Människoätande vargar och förvaltningsbesvär



Jag är visserligen part i målet men konstaterar att jag har svårt att existera utan en morgontidning även om sociala medier gör alltmer anspråk på min väl tillmätta fritid. En fullmatad morgontidning bjuder på nyttig information, överraskningar och matnyttiga tips. Det händer ibland att jag retar mig på sakfel och att somliga makthavare slipper följdfrågor.

I dagens Corren fäste jag mig vid tre artiklar: 1) Ernst Kleins recension av Jens Lapidus senaste spänningsroman. 2) Motala kommuns och Thomas Grubers tvist  i länsstyrelsen. 3) Den positiva artikeln om att Toyota (BT) i Mjölby behöver nyanställa.

Klein kan inte undvika att ge Mons Kallentoft ytterligare en känga när han recenserar Jens Lapidus VIP-rummet. Advokatens roman är säkerligen överdriven men har en trovärdig intrig jämfört med Kallentofts Zack där människoätande vargar har en framträdande roll. VIP-rummet hör till de böcker jag ska läsa i sommar. Zack lockar inte.

Fastighetsägaren Thomas Gruber har varit en nagel i örat på Motala kommun och dess plan- och miljönämnd i flera år. Flera inslag i striden har haft nästan komiska inslag. När Motala kommun dömer ut ett par av hans hyresfastigheter och utfärdar ett vite på 700 000 kronor får kommunen en knäpp på näsan av länsstyrelsen. Fastighetsägaren har inte haft tillräcklig insyn i kommunens utredning och ärendet återförvisas till kommunen för ny handläggning. Kommunens argument att utredningen behövde genomföras i tysthet för att Gruber inte skulle sabotera den viftar länsstyrelsen bort. Förvaltningslagen tillåter inga genvägar även om kommunens tjänstemän anser att fastighetsägaren är en besvärlig person. Beslutet är överklagat till Förvaltningsdomstolen. Fortsättning lär följa. Min erfarenhet är att kommuner i allmänhet ofta får på tafsen i förvaltningsdomstolar så man kan kanske ifrågasätta deras juridiska kunskaper.

BT eller Toyota Material Handling – viss namnförvirring råder – nyanställde 60 personer i maj och lika många väntas få anställning i höst. Många av dem som får tillsvidareanställningar är ungdomar som tidigare stiftat bekantskap med företaget som praktikanter eller visstidsanställda.

Nuvarande HR-direktören Anneli Ericson saknar dock svetskompetens i den tillgängliga arbetskraften. Jag har varit anställd på Correns Mjölbyredaktion i två omgångar, 1982-1990 och 1998-2009, och till mina arbetsuppgifter hörde arbetsmarknadsbevakning och sedan 1980-talet har personalcheferna på BT klagat regelbundet över brist på kompetenta svetsare. 30 år alltså. Men gör något radikalt då. Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren för svetsare.

Kanske kommer BT: s personalbehov lägligt. Jag har hört att Väderstad-Verken planerar produktionsminskningar vecka 36-39 (september). Kanske får vi läsa om detta i gammelmedia snart också.

Glad midsommar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom