Fortsätt till huvudinnehåll

Per Olof Ahls minnesplats, nja...



 
Mjölby har ingen självklar kändis att skryta med som grannkommunerna. Ingen Gösta Löfgren, ingen Den heliga Birgitta och ingen Klas Ingesson. Här finns bara hederliga Svenssons (en majoritet) som går till jobbet varje dag utan den strålglans som omger kändisar.

Funderar på om det är detta som gör att Per Olof Ahl (KappAhl) får en minnesplats i nyanlagda Lillå Parken. Jag är inte helt övertygad om att valet var självklart. Per Olof Ahl är visserligen född i Mjölby men hans bana som framgångsrik affärsman startade i en källarbutik i Mölndal 1953 där han sålde billiga damkappor och bojkottades av konkurrenterna. Företaget växte till en stor och lönsam butikskedja med både dam- och herrkonfektion.

KappAhl lämnade företagets drift till en son 1986 och drog sig tillbaka till sitt gods i Skåne. Han dog för 18 år sedan. Om du gör en enkät på gatan idag tror jag det är få människor under 50 som känner igen hans namn.

Om motionens intention var att lyfta fram entreprenörer i näringslivet finns andra mer näraliggande personer även om de saknar det som kallas kändisstatus. BT:s dåvarande vd Karl-Erik Andersson gjorde mycket under 1990-talet för att utveckla trucktillverkaren till den världsledande position det har idag, eller Rune Stark som startade Väderstad-Verken.

Tummen upp för Lillå Parken men nja för KappAhl. Ett plus dock för den stilrena och smakfulla utformningen av minnesplatsen. Jag är glad för att kommunen inte fallit för frestelsen att gräva ner en glasfiberpotatis i myllan.


Kommentarer

  1. Kul att du tar upp ämnet!

    "Om du gör en enkät på gatan idag tror jag det är få människor under 50 som känner igen hans namn" - jo, det är just det som förhoppningsvis kan förändras med uppmärksamhet. Dessutom är det ännu färre som vet att Pelle kom från Mjölby. Däremot vet nog så gott som alla vad KappAhl som företag är.

    Att man lyfter fram en person utesluter inte att man även lyfter fram andra. Jag tackar för namnförslagen!

    SvaraRadera
  2. Hittade idag en gammal tidning från 1988 med en interview om Pelle efter hans olycka på flygplan. Jag som kom 1987 till saltsjöbaden och jobbade på ett muset kom varje dag förbi KAPP AHL. Och der finns kvar idag.
    Sverige, särskild Göteborg ska vara stolz über denna äffärsmann
    Mvh Gunda Uta v.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och