Fortsätt till huvudinnehåll

Karl-Gösta spelade fiol för ändernaMotalaprofilen Karl-Gösta Lundgren har avlidit i en ålder av 91 år. Jag citerar fotografen Micke Fransson på Facebook: ”Vila i frid Karl-Gösta, du var en av de snällaste och varmaste människor jag lärt känna.” Karl-Gösta hade ett vänligt ord till övers för alla han träffade och kände varenda kotte i hela stan. Ett möte med honom lämnade ingen oberörd.

Jag kände inte Karl-Gösta men fick tillfälle att skriva hans porträtt i Corren inför 70-årsdagen. Vi fick omedelbart god kontakt och tillbringade halvannan trevlig timme i varandras sällskap. Vi arrangerade en festlig bild på Vätternpromenaden där Karl-Gösta spelade fiol för gräsänderna. En bildidé han ställde upp på utan prut.

Det som förvånade mig var att han bara ville tala om musik och inte om sin långa gärning som lärare. Han var speciallärare och hade sin klass i ett hörn av Norra skolans huvudbyggnad. Jag hade några kompisar som hade Karl-Gösta som lärare och alla, inklusive hans elever, sa Karl-Gösta, inte magister Lundgren som var det vanliga tilltalsnamnet i skarven mellan 50- och 60-tal.

Han hade en kompromisslös inställning till hälsa och livsstil. Absolutist och vegetarian långt innan det senare blev modernt.

Jag ser att nekrologen i MVT inte heller innehåller något om hans tid som lärare utan den behandlar musiken och alla de föreningar och organisationer han var verksam i. Mycket i hans stora och mångsidiga musikproduktion (61 träffar i Svenskt visarkiv) handlar om Motala och Östergötland. Utöver allt annat var Karl-Gösta Lundgren också en stor lokalpatriot.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"