Fortsätt till huvudinnehåll

Fotopremiär i Göteborg






Album väcker minnen. Detta är mina allra första bilder tagna för 59 år sedan i Göteborgs hamn. Omständigheterna var speciella. Min äldre bror Göran gifte sig med Marianne från Ljung i Västergötland och detta var dagen före bröllopet och han gav sin 19 år yngre bror en ny kamera där filmen redan var insatt. Den kom alltså till användning vid den obligatoriska rundturen med Paddan. Varför ingen av de vuxna påpekade att jag skulle rikta objektivet mot sällskapet i båten vet jag inte men förmodligen var sparsamhet med den dyra filmen anbefalld eller annars var jag fascinerad av de stora fartygen. Jämför med dagens digitalkameror där du knäpper tills du blir nöjd och raderar resten.

Gåvan var inte utan komplikationer. Min fem år äldre syster blev jättesur men fick tröstas med en grön kofta som Marianne köpte. Jag var nog ett bortskämt barn som yngst i en syskonskara på fem.

Annars minns jag bröllopsmiddagen som en lång och glad fest där jag fick dricka hur mycket läskedryck som helst. Under dansen serverades frukt som alla åt av. De vuxna farbröderna hade mycket roligt åt pappa som tvingades förlänga hängslena i fracken med snören och han skrattade också. Det var nog första och enda gången som jag såg min far bära en frack. När mina systrar gifte sig senare var det mörk kostym som gällde.  Om jag minns rätt hade min mamma skrivit ett kort tal som jag läste upp stående på en stol.

Alltnog, Göran och Marianne flyttade in i en tvåa i den nya stadsdelen Kortedala. 1957 föddes Kristin (Titti), tre år senare hennes bror Jonas och 1963 föddes Anna. Samtliga bor i Göteborg med sina familjer.

Mina övriga syskon fick också barn och mina föräldrar hade 13 barnbarn när de gick bort i slutet av 1980-talet och då har jag bidragit med två. De finns i Göteborg, Boxholm, Norrköping, Mjölby, Linköping, Norrtälje och Vaxholm. En klar Östgötadominans men ingen bor i Motala.

Syskonskaran är intakt. Göran är äldst och i maj fyller han 86. Marianne gick bort i cancer 2011. Sörjd och saknad av make, barn och barnbarn samt en stor släkt.

Den första bilden är från Göteborgs hamn. Den andra bilden föreställer Väderstad efter en match på Norra IP samma sommar. Den tredje bilden är på familjens båt i trakten av Medevi. Min mor sitter på fördäck och min äldre syster Vivi finns i sittbrunnen. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och