Fortsätt till huvudinnehåll

Fotopremiär i Göteborg


Album väcker minnen. Detta är mina allra första bilder tagna för 59 år sedan i Göteborgs hamn. Omständigheterna var speciella. Min äldre bror Göran gifte sig med Marianne från Ljung i Västergötland och detta var dagen före bröllopet och han gav sin 19 år yngre bror en ny kamera där filmen redan var insatt. Den kom alltså till användning vid den obligatoriska rundturen med Paddan. Varför ingen av de vuxna påpekade att jag skulle rikta objektivet mot sällskapet i båten vet jag inte men förmodligen var sparsamhet med den dyra filmen anbefalld eller annars var jag fascinerad av de stora fartygen. Jämför med dagens digitalkameror där du knäpper tills du blir nöjd och raderar resten.

Gåvan var inte utan komplikationer. Min fem år äldre syster blev jättesur men fick tröstas med en grön kofta som Marianne köpte. Jag var nog ett bortskämt barn som yngst i en syskonskara på fem.

Annars minns jag bröllopsmiddagen som en lång och glad fest där jag fick dricka hur mycket läskedryck som helst. Under dansen serverades frukt som alla åt av. De vuxna farbröderna hade mycket roligt åt pappa som tvingades förlänga hängslena i fracken med snören och han skrattade också. Det var nog första och enda gången som jag såg min far bära en frack. När mina systrar gifte sig senare var det mörk kostym som gällde.  Om jag minns rätt hade min mamma skrivit ett kort tal som jag läste upp stående på en stol.

Alltnog, Göran och Marianne flyttade in i en tvåa i den nya stadsdelen Kortedala. 1957 föddes Kristin (Titti), tre år senare hennes bror Jonas och 1963 föddes Anna. Samtliga bor i Göteborg med sina familjer.

Mina övriga syskon fick också barn och mina föräldrar hade 13 barnbarn när de gick bort i slutet av 1980-talet och då har jag bidragit med två. De finns i Göteborg, Boxholm, Norrköping, Mjölby, Linköping, Norrtälje och Vaxholm. En klar Östgötadominans men ingen bor i Motala.

Syskonskaran är intakt. Göran är äldst och i maj fyller han 86. Marianne gick bort i cancer 2011. Sörjd och saknad av make, barn och barnbarn samt en stor släkt.

Den första bilden är från Göteborgs hamn. Den andra bilden föreställer Väderstad efter en match på Norra IP samma sommar. Den tredje bilden är på familjens båt i trakten av Medevi. Min mor sitter på fördäck och min äldre syster Vivi finns i sittbrunnen. Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"