Fortsätt till huvudinnehåll

"Vackert, vilt och vilsamt"



Malexander är en av de vackraste platser jag känner till. Att blicka ut över fjärden från Södra Sand en solig vårdag kan omvända en inbiten asfaltnötare till naturmupp. Åsikterna om denna del av Boxholms kommun är många och starka.

Sedan jag började jobba i Boxholm1980 vet jag inte hur många rapporter, utredningar och arbetsgrupper med syfte att öka antalet fasta invånare som jag och mina kollegor skrivit om. Utan konkret resultat. Snarare är utvecklingen varit negativ med nedläggningen av skolan 2004 och nedläggningen av affären dessförinnan. Det ser i stort sett likadant ut idag som för 35 år sedan när man åker igenom kyrkbyn. Flera av dessa rapporter har karakteriserats av naivt önsketänkande, vilket vi nogsamt undvikit att nämna.

Nu är det dags för ytterligare en rapport skriven av konsulten Margareta Wennlund. Tillsammans med Byalagets ordförande Annie Jamieson har hon myntat en fyndig slogan ”Vackert, vilt och vilsamt.” Utredningen är ambitiös. Wennlund har vänt på alla stenar: miljö, ekoturism, båtliv, nya bostäder, hotell stuguthyrning, marknadsföring och samarbete med universitet i Linköping. Ett radikalt förslag är att låta Kindas turistorganisation marknadsföra Malexander eftersom Boxholm saknar kunnande och resurser.

Av utrymmesskäl ska jag koncentrera mig på de konkreta förslag som avhandlas.

Utredaren konstaterar att befolkningspyramiden är upp- och nervänd. Tillskottet av fasta boende sker enligt följande process: fritidsboende-deltidsboende – fastboende. Därför måste bostäder i attraktiva lägen byggas men självklara byggbara områden saknas som inte strider mot miljöhänsyn.

Att bo i Malexander utan båt är för många som kärlek utan kyssar och det är brist på platser i båthamnen. Byalaget har föreslagit nya platser innanför en pir som skulle sträcka sig från ångbåtsbryggan till Garpaviken. Samt en ny småbåtshamn i Bergvik, nedanför gamla festplatsen.

Tillgängligheten till miljön vid Sommen kommer att öka om projektet med en strandpromenad kan genomföras. Tyvärr har den stött på patrull. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap är inte beredd att skjuta till de 2,5 miljoner kr som byalaget sökt. Rasrisken i branten är inte tillräckligt stor enligt MSB.

Ett viktigt steg är att bygga om ångbåtsbryggan vid Södra Sand. Avsikten är att göra den mer stabil, öka ytan så att det finns utrymme för en servering och att med bojar eller bommar ordna förtöjningsmöjligheter för gästande båtar. Här krävs både elanslutning och latrintömning. Men Wennlund påpekar också att båtturismen påverkar vattenmiljön negativt.

Om man leker med tanken på att mark och medel till investeringar i hotell, pizzerior, restauranger, pubar och allsköns tingel-tangel finns, hur mycket av den varan tål byn? Är det ens önskvärt? Risken är stor för att Malexander förlorar sin identitet. Vill de fastboende och stugägarna verkligen ha halvfulla turister som springer och pinkar i buskarna?

Återstår att se om också denna utredning också blir en dammsamlare på någon hylla. Jag är avvaktande skeptisk. Och att Boxholms kommun skulle ta hjälp av Kindas turistorganisation tror jag inte på. Det vore en alltför stor prestigeförlust för kommunledningen.


Socknen har knappt 250 bofasta varv ca 60 bor i kyrkbyn. Befolkningen har minskat kontinuerligt sedan 1875 då 1750 personer noterades i kyrkboken. Samtidigt har antalet fritids- och deltidsboende ökat från nära noll till cirka 1000. Därtill kommer mellan 2000-4000 turister per år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och