Fortsätt till huvudinnehåll

Befolkningsprognoser i det blå



 
Luftiga visioner i Mjölby kommun.

Den här reklamtavlan var synlig på riksväg 32 och E 4 i höstas. Mjölby kommuns förhoppningar om att uppnå 30 000 invånare.  Jag skev till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson och bad om en precisering och fick till svar att 30 000 invånare borde vara möjligt att nå 2025. Jag tillät mig att tvivla på den luftiga prognosen. Från dagens notering (2014) på 26 428 återstår 3 572 personer till drömgränsen. Det innebär ett snitt på 357 personers per år under det närmaste decenniet.

Kommunens senaste statistik för perioden 2005-2014 stärker mig i min uppfattning. Från 2005 till 2014 har befolkningen ökat med 1 170 personer vilket gör ett snitt på 130 personer per år. Med den ökningstakten tar det 28 år att uppnå drömgränsen på 30 000. Snart?

Visst är det trevligt med en kommunledning som har visioner men det är också önskvärt att dessa innehåller något mer substans än enbart luft. Vad är det för naturlag som garanterar att befolkningsutvecklingen blir positiv de närmaste åren? Var ska dessa människor bo? Det byggs ingenting förutom enstaka villor. Förutom Svartå Strand finns inget större projektet planerat.

Gamle finansministern Gunnar Sträng sa på 70-talet att om vi lägger samman alla svenska kommuners befolkningsprognoser är vi 20 miljoner svenskar vid kommande sekelskifte. Mjölby kommuns befolkningsprognos konkurrerar i samma optimistliga.

Statistiken innehåller andra intressanta uppgifter om vilka tätorter som ökar respektive minskar under samma period. Områden med positiv befolkningsutveckling är Mjölby tätort, Skänninge tätort, Mantorp och Spångsholm. Mantorp är bäst med ett index på 114 med ett index på 100 basåret 2005. Tvåa är Mjölby på 107. Väderstad och Hogstad har en negativ utveckling på några procent. (Den som vill kolla statistiken närmare kan gå in på kommunens hemsida; befolkning, statistik).

Vad blir då effekterna av ett uteblivet bostadsbygge i Mjölby kommun? Ja en effekt ser vi dagligen utanför vårt köksfönster och det är en orimlig utveckling av priserna på bostadsrätter. Grannlägenheten, byggd 1983, såldes i januari och en fem veckors grundlig renovering vidtog. I förra veckan annonserades den ut med utgångspriset 995 000 kr och i söndags hölls den första visningen. Tio personer besökte lägenheten och i kväll är det dags för ny visning. Det ska bli intressant att se var budgivningen slutar. Intern vadslagning pågår och vinnaren bjuds på bättre restaurang.

Hur som helst har prisutvecklingen gynnat oss gamlingar på området. Att hantverkarnas bilar kör sönder gräsmattan tar vi med jämnmod. När vi flyttade hit 2001 var priserna inte i närheten av detta. De 25-åringar som inte har en tjock plånbok eller rika föräldrar kan inte hänga med i priskarusellen.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom