Fortsätt till huvudinnehåll

Befolkningsprognoser i det blå 
Luftiga visioner i Mjölby kommun.

Den här reklamtavlan var synlig på riksväg 32 och E 4 i höstas. Mjölby kommuns förhoppningar om att uppnå 30 000 invånare.  Jag skev till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson och bad om en precisering och fick till svar att 30 000 invånare borde vara möjligt att nå 2025. Jag tillät mig att tvivla på den luftiga prognosen. Från dagens notering (2014) på 26 428 återstår 3 572 personer till drömgränsen. Det innebär ett snitt på 357 personers per år under det närmaste decenniet.

Kommunens senaste statistik för perioden 2005-2014 stärker mig i min uppfattning. Från 2005 till 2014 har befolkningen ökat med 1 170 personer vilket gör ett snitt på 130 personer per år. Med den ökningstakten tar det 28 år att uppnå drömgränsen på 30 000. Snart?

Visst är det trevligt med en kommunledning som har visioner men det är också önskvärt att dessa innehåller något mer substans än enbart luft. Vad är det för naturlag som garanterar att befolkningsutvecklingen blir positiv de närmaste åren? Var ska dessa människor bo? Det byggs ingenting förutom enstaka villor. Förutom Svartå Strand finns inget större projektet planerat.

Gamle finansministern Gunnar Sträng sa på 70-talet att om vi lägger samman alla svenska kommuners befolkningsprognoser är vi 20 miljoner svenskar vid kommande sekelskifte. Mjölby kommuns befolkningsprognos konkurrerar i samma optimistliga.

Statistiken innehåller andra intressanta uppgifter om vilka tätorter som ökar respektive minskar under samma period. Områden med positiv befolkningsutveckling är Mjölby tätort, Skänninge tätort, Mantorp och Spångsholm. Mantorp är bäst med ett index på 114 med ett index på 100 basåret 2005. Tvåa är Mjölby på 107. Väderstad och Hogstad har en negativ utveckling på några procent. (Den som vill kolla statistiken närmare kan gå in på kommunens hemsida; befolkning, statistik).

Vad blir då effekterna av ett uteblivet bostadsbygge i Mjölby kommun? Ja en effekt ser vi dagligen utanför vårt köksfönster och det är en orimlig utveckling av priserna på bostadsrätter. Grannlägenheten, byggd 1983, såldes i januari och en fem veckors grundlig renovering vidtog. I förra veckan annonserades den ut med utgångspriset 995 000 kr och i söndags hölls den första visningen. Tio personer besökte lägenheten och i kväll är det dags för ny visning. Det ska bli intressant att se var budgivningen slutar. Intern vadslagning pågår och vinnaren bjuds på bättre restaurang.

Hur som helst har prisutvecklingen gynnat oss gamlingar på området. Att hantverkarnas bilar kör sönder gräsmattan tar vi med jämnmod. När vi flyttade hit 2001 var priserna inte i närheten av detta. De 25-åringar som inte har en tjock plånbok eller rika föräldrar kan inte hänga med i priskarusellen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"