Fortsätt till huvudinnehåll

Lägg ner golfen!



Återgå till potatisodling.

Corrensporten ägnar idag ett uppslag åt golfens rekryteringsproblem och utbildningsinsatser. Många anser att det är en för hög tröskel för att ta sig in i sporten. Vadstena GK och dess trevlige pro Joakim Hallberg lanserar en väg där klubben erbjuder grönt kort efter en sex timmars kort kurs. Gott så men jag har ett radikalare förslag. Lägg ner golfen!

Jag ska här presentera ett antal tungt vägande skäl för min uppfattning.

Mentalhygien. Om du närmar dig ett normalt svenskt villaområde ser du direkt var det bor en golffamilj. En skitig Volvo kombi på uppfarten, otvättade fönster, en gräsmatta som når dig till knäna och ogräs i rabatten. En halvfärdig altan fullbordar bilden. Slutsatsen är att du inte behöver gå 18 hål innan du tar dig an grillen och korkar upp rödvinsflaskan. Glada harmoniska människor för lågmälda, bildade samtal medan solen sjunker i väster. Inga, svettiga medelålders män som vrålande av frustration hugger järnfemman i backen. Familjen får t o m tid att besöka svärmor Lotta på hemmet som inte fått något besök sen 2008.

Nationalekonomiska. En nedläggning av landets 490 golfbanor frigör stora resurser i det svenska folkhushållet. Enorma arealer kan användas för odling av ekologiska livsmedel. Miskarps första nio får återgå till den potatisåker den var före 1986. De enorma, lyxiga klubbhusen kan göra tjänst som flyktingförläggningar. Bro Hof slott är ett utmärkt exempel nära Stockholm och allt. Golfklubbor och annan utrustning importeras till 99 procent och när den upphör förbättras landets bytesbalans vilket är nödvändigt nu när Saab inte längre kan sälja vapen till kroknäsorna i öknen. Landets BNP ökar avsevärt när kontorets stjärnsäljare inte bryter upp vid tvåtiden på fredagen och muttrar ”ska iväg på dagens sista kundbesök”. Jo, jo. Överblivna golfklubbor smälts ner i Boxholms bruks förträffliga martinugn.

 
Tyvärr Björn Fredell.
Minskad alkoholkonsumtion. För det vet väl alla att golfarna sitter i baren och super skallen i bitar. Trevligare sällskapsliv följer också. Ta en normalsvensk middagsbjudning med tio gäster varav fem spelar golf. De nosar sig till varandra med en blodhunds säkerhet och så är snacket igång om ny driver, besvärliga bunkerlägen och missade kortputtar. Övriga fem gäster placeras offside eller reduceras till serveringspersonal.

Sysselsättningsproblem. Vad göra med golfinstruktörer, shoppersonal, administratörer, banarbetare och annat löst folk? Jag rekommenderar ett avgiftningsläger där sunda värden implementeras i knoppen. Ett läger i Gulag är kanske att överdriva men ett liknande på någon myr i det norrländska inlandet går säkert bra. Eftersom de flesta är läs- och skrivkunniga går det nog att så småningom hitta ett arbete i det svenska folkhemmet. Om Henrik Stenson vågar sig hem efter avslutad karriär kan vi nog hitta ett omskolningsläger i trakten av Barsebäck. Lite lyxigare då förstås. Zacke slipper av åldersskäl men får husarrest i radhuset i Djursholm.

Jag är ännu inte helt klar över detaljerna i omskolningsprogrammet men sneglar lite åt AA:s tolvpunktsprogram, typ ”Du ska inte slå en drive i din nästas buske.”

En så genomgripande reform för 450 000 svenskar som ännu inte vet sitt eget bästa är inte gjord i en handvändning och kräver massiv opinionsbildning. Sneglar lite åt Miljöpartiets Åsa Romson som galjonsfigur. Hon har absolut inte tid med golf för hon målar båtar om våren. Om Åsa utser en Kriskommission föreslår jag Maud Olofsson som generalsekreterare. Har Maudan en bra dag säljer hon hela klabbet till Holland.

Gör en insats för den svenska folkbildningen och den mentala hälsan: Gå med i folkrörelsen mot golf!

Rrr.1 57 78 … ja, hej. Javisst vi ses som vanligt på lördag. Första tee kl 9. Hej då.


Debriefing?






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och