Fortsätt till huvudinnehåll

Våtdräkter är för mesar




Så har jag då sett min andra Triathlontävling på mindre än ett år. Ingen i dessa trakter har väl missat att världseliten gjort upp i Motala och att självplågarna fått stifta bekantskap med Vätterns kalla vatten (14 grader).

Första gången jag såg en tävling var Iron Man på Mallorca i september. De var vassare än deltagarna i lördags. Avslutade med en maraton, 4 295 meter) mot bara 3 000 meter ut mot Råssnäsudden. (På den udden har jag skenat många gånger fast med en annan avsikt.)

Men kul var det och spännande. Den långe dansken Martin Jensen ledde vid växlingen från cykel till löpning men orkade inte hålla undan för fransosen Cyril Viennot som passerade och vann med 13 sekunders marginal efter nästan fem timmar. Viennot var så trött att han bad att få sitta när fotografen Micke Fransson tog bilder efter målgången. Damklassens vinnare, Mary Beth Ellis, USA, var helt överlägsen med en segermarginal på sju minuter.

De två ”speakarna” höll liv i tävlingen med ständiga tidsrapporter och spekulationer kring deltagarnas status som cyklister eller löpare. Det verkar som om de många åskådarna trivdes i hamnen.

Vätternrundan är ju en perfekt organisation för arrangemang av den här typen. Rundan har ju under ett halvt sekel byggt upp en kunskap och en erfarenhet av stora arrangemang som inte står Vasaloppets efter. Exportidé?

Men hur står sig ett VM i Triathlon i den massmediala konkurrensen? Fick leta länge i rikslikaren Sportbladet innan jag hittade tävlingen långt bak i resultatbörsen. Ingen bild, ingen löpande text. Orättvist? Felbedömning? Inte vet jag.
Semesterlycka.
 
Inte trodde jag att jag skulle avrunda denna speciella dag med ett dopp längre ut i Motalaviken. Följde med ett par yngre släktingar till badplatsen och såg till min förvåning att det var 18 grader sen eftermiddag. Så det var bara att dra av sig paltorna och förnöja omgivningen med ett långsamt och värdigt nedstigande i det klara vattnet. Och inte hade vi våtdräkter heller. Sånt är för mesar.

I denna skarv mellan juni och juli önskar jag Uffe Holmertz och teatergänget lycka till inför premiären på Medevi brunn senare i veckan. Nej, förresten inte lycka till. "Break a leg" heter det visst i den branschen.

Vi skickar också med ett grattis till Helena Dahlin som fyller 51 år idag. Hon slog järnåttor som en hel karl på Hagalund i Vadstena redan på 70-talet. Numera bor hon i USA.

Bildbeviset.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och