Fortsätt till huvudinnehåll

Blåsväder i ÖdeshögsskogarnaTvå artiklar fick min uppmärksamhet i dagens Corren. Kommunalpolitikern Håkan Johansson i Ödeshög visade prov på fingertoppskänsla i måndags när han inledde ett möte om nedläggningen av Boets skola med att deklarera att han hade bara tid att delta en timme för sen skulle han på ett fullmäktigemöte. Föräldrarna blev naturligtvis förbannade och önskade Håkan dit pepparn växer.

Men Millingstorparn är van vid blåsväder sedan tiden som byggnadsnämndens ordförande. Då var det vindkraftverken som orsakade turbulensen och det har väl inte slutat blåsa ännu.

Resultatet av mötet blev att nedläggningen av skolan sköts upp en vecka. Men det beslutet togs av närvarande tjänstemän. Fortsättning följer med säkerhet.
                                                    *
Psykologen Andreas Svensson och psykoterapeuten Jakob Carlander har skrivit en bok om Rättshaverister eller kverulansparanoiker som somliga vill kalla dem. Rättshaverister kallas människor som stött på en motgång i rättsväsendet och stångat sin panna blodig mot iskalla myndigheter. De kan ha rätt i sak men kan inte acceptera det felaktiga beslutet. Kampen mot myndigheter eller organisationer förlorar alla proportioner och kan i värsta fall leda till att han (det är i regel en man) förlorar familj, vänner och jobb.

Jag hade väntat mig några exempel men artikeln är ganska torrt redogörande. Kanske återkommer jag i ämnet för jag har träffat på några haverister i mitt liv. Det finns sympatiska drag i deras kamp men det bestående minnet är hur tröttsamma de är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"