Fortsätt till huvudinnehåll

"Såg du, han greppade bollen med en hand"Bild: Jarl Asklund


Men är det inte… Zamora? Det var i början av 1990-talet som Zamora dök upp på Mjölby Golfklubb. Många ”grabbar” i min ålder blev nästan gråtfärdiga när de fick syn på IFK-legendaren med klubba i hand.

Fotografen Jalle Asklund och undertecknade bokade snabbt en intervju för klubbtidningen Inspel. Vi spelade en runda och i ärlighetens namn var det mer fotbollssnack än golfsnack. Han var lågmäld och vänlig och jag hade svårt att tänka mig att han någon gång skällt på fumliga backar.

Han berättade bland annat att han var aktuell för VM-truppen 1958 men ratades i sista stund. Åt Kalle Svensson var inget att göra som förstemålvakt. Även ytterhalven Torbjörn Jonsson fick stiga åt sidan och han var bara 22 år gammal.

”Jag tog petningen med ro men Torbjörn blev nästan knäckt. Uttagningskommittén med Eric Persson, Erik Jonasson, Borås och Nalle Halldén, Norrköping gjorde en del konstigheter. Truppen skulle vara jämnt fördelat över landets olika fotbollscentrum.Det var lite bypolitik över uttagningarna.

Zamora talade med stor värme om Torbjörn Jonsson (senare proffs i Roma och Real Betis)) som han ansåg vara en av landets största talanger någonsin. Kanske kände de båda Norrlandsgrabbarna en särskild samhörighet i Norrköping?
Zamora berättade att en bror tjatat på honom att börja med golfen men att han föredrog tennis. När han inte kunde springa mer på grund av ett benbrott under ett travlopp började han med golf.

”Jag skulle naturligtvis ha börjat tidigare om jag fått klart för mig hur roligt det är.”

Jag frågade om han åkte till Idrottsparken och tittade på IFK. Nej, det var mycket sällan men det gamla gänget brukar samlas på Bråviken för att spela en runda om året. Det är kul. Fotbollskillar gillar bollar i alla former.

Tidningskollegan Jörgen Auer har berättat att det gick ett sus bland grabbarna från Dagsberg och Ljura när Zamora greppade bollen med en hand och lade upp den för utspark. Hans stora händer och goda fysik var en del av mytbildningen kring hans person.

Han bekräftade att han spelade barhänt som bandymålvakt i IF Älgarna i Härnösand. Handskar var bara i vägen vid snabba utkast.

Fastnar framför en lagbild från SM-guldet 1963. Förutom Zamora ser vi Harry Bild, Ove Kindvall, Åke Bajdoff, Örjan Martinsson och Björn Nordqvist.

Ett halvt landslag. IFK leder idag allsvenskan men till forna tiders lyskraft når laget aldrig.


Sex SM-guld, 30 landskamper och Guldbollen 1961. Vilken meritlista.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"