Fortsätt till huvudinnehåll

Här hookar man mest och bäst



Med Hook, som ligger ett par mil söder om Jönköping, har jag spelat min 64:e bana i Sverige. Familjen Edberg som driver anläggningen var den första att kombinera konferens med golf som huvudtema redan på 1970-talet. Sedan dess har konceptet fått många efterföljare i Syd- och Mellansverige.

Vad väntar då besökaren förutom god mat och dryck? Jo två 18-hålsbanor av delvis varierande karaktär och utmärkta träningsmöjligheter.

Vi börjar med Parkbanan där flera av hålen slingrar sig utmed Hokasjöns stränder. Många par 4 som inte är längre cirka 320 meter men smala och med trånga ingångar till greenerna. Två korthål (5 och 6) efter varandra har jag inte träffat på tidigare och där var risken för kollisioner uppenbar. Väl rensat mellan hålen och ingen större risk att tappa bort snedslagna bollar. Greenerna i bra skick även om hastigheten var dämpad på grund av det myckna regnande som föregick vår runda.

Skogsbanan är snäppet svårare vilket också avspeglas i slopen. ”Den svåraste banan jag spelat” var omdömet från flera av spelarna i vårt gäng. Längre hål, ganska kuperat och med åtskilliga vattenhinder på strategiska ställen. Gärna en liten bäck 15-20 meter framför greenen eller stora bunkrar. Elvan (344 meter) var en luring med en talldunge i utslagets riktning. Högra vägen är den säkra vägen med ett längre avstånd till greenen. En stor damm underlättar definitivt inte inspelet.

Naturligtvis klokt av ägaren att kombinera två banor av olika svårighetsgrad för Hook anläggningar lockar både goda och dåliga spelare. Det skulle varit intressant att spela under torrare förhållanden än i helgen.

Hooks GK är en anläggning där den tillfällige besökaren sitter i högsätet. Kommande veckas schema är fulltecknad med olika företagsevent. Advokat-SM spelas till exempel över två dagar. Tänk er fyra advokater i samma boll: då blir det förhandlingar inför varje notering i scorekortet. Och vem debiterar vem?




 
Hooks herrgård är en herrgård i Vaggeryds kommun, Småland.
Herrgården ligger strax söder om Jönköping vid Hoksåns utlopp ur Hokasjön, nära Hok. Herrgården omges av en nästan jämn sandhed, bevuxen med granskog.

Det intilliggande Lindefors blev järnbruk 1728. Det anlades på säteriet Hooks egendom av lagmannen Nils Stedt och var i verksamhet ännu på 1870-talet. Huvudbyggnaden vid Hooks herrgård började uppföras 1778 av Claes Henrik Stedt, född 1715, son till lagman Nils Stedt. Det är en envånings reveterad träbyggnad med två mindre flyglar. Claes Henrik Stedt anlade på Hooks egendom Lindefors Manufakturverk 1764.

Drottning Sofia valde Hooks herrgård till rekreationsort somrarna 1894 och 1895, då trakten ansågs ha en frisk och stimulerande höglands- och skogsluft. Herrgården blev pensionat 1923 och hotell 1963.

Hooks GK, grundad 1934, har två golfbanor, Skogbanan och Parkbanan.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna