Fortsätt till huvudinnehåll

Informella möten på KonsumVisst är Boxholm en liten idyll. När fem lägenhetsinnehavare i branddrabbade f d Fridas kafé står utan bostad träder kommunalrådet Britt-Marie Johansson fram och utlovar ersättningslägenheter hos det kommunala bostadsbolaget. Pang på rödbetan, inga onödiga omvägar via kommunens socialkontor. Kommunkontoret ligger cirka 100 meter från brandplatsen. Bostadsbolagets kontor nästan lika nära.

Jag vet inte om Britt-Marie Johansson är medveten om det men hon fullföljer en gammal brukstradition med direktkontakt mellan väljare och politiker. Min företrädare som lokalredaktör i Boxholm, Irving Lindholm, berättade att legendariska kommunalrådet Svante Larsson på stående fot på Konsum lovade att kommunens personal skulle avlägsna en rutten flaggstång på en privat villatomt. Ägaren, en gammal kvinna, var så envis att hr Larsson fick ge sig.

Det sägs att det hölls många informella ”rock-i-skörten”- sammanträden mellan Svante och hans väljare på Konsum på lördagsförmiddagarna. Så många och så långa att man undrar hur han kunde klara sig utan ett stopp på den älskade snuggan.

Det hus som nu brandhärjats var under många år Fridas kafé, den självklara mötesplatsen för det uppväxande släktet under 50- och 60-talen. Kaféet har nästan kultstatus och historierna om dess innehavare är många. Men dem spar vi till en annan gång.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"