Fortsätt till huvudinnehåll

Moderaterna vinglar på Duntis



Motala Tidning berättar att kommunstyrelsen beviljat Piraterna ett räntefritt lån på en miljon kronor för inköp av ett nytt luftstaket och bullerdämpande åtgärder.

”Vi har resonerat utifrån att de skött de tidigare lån som de har fått och just de bullerdämpande åtgärderna är en viktig del för kommuninvånarna”, förklarar kommunalrådet Camilla Egberth (S) beslutet.

Alliansen med Moderaterna i spetsen reserverade sig, framförallt mot att lånet är räntefritt. Inget ovanligt på våra breddgrader att partierna har olika åsikter om ekonomiskt stöd till elitidrott.

Det var annorlunda för sex år sedan när Alliansen satt vid styret i Motala och Eva Isaksson-Ribers(M) var kommunstyrelsens ordförande. Då beviljade man ett lån på två miljoner kr till Piraterna.

Hon förvånade åtminstone mig med detta uttalande i Corren: ”vi har gott om likvida medel och att det vore förskräckligt om ett elitlag skulle försvinna på grund av en tillfällig likviditetssvacka.” Jag har bevakat kommunalpolitik i fem Östgötakommuner i 30 år och aldrig hört en ledande företrädare för ett parti oavsett partifärg tillstå att ”vi har gott om pengar”. Trodde inte att sådana formuleringar ingick i den kommunalpolitiska vokabulären men det här beslutet togs någon vecka före valet 2010.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Eva Isaksson-Ribers har gått ur tiden och Motalamoderaterna leds numera av Caroline Unéus som tidigare varit verksam i Vadstena. Man kan säga att Moderaterna slutat vingla och återgått till det traditionella startspåret längst till höger på Duntis.
Bild: MIA KARLSVÄRD


De Moderater jag känner bäst är Mjölbymoderaterna och där har det aldrig rått någon tvekan om vägvalet. De har alltid varit emot stora investeringar till fromma för idrotten så länge jag kan överblicka. Ishallen (1986), simhallen (2002) och idrottshallen i Skänninge (2015) är tre exempel.

Är det rätt eller fel att bevilja ett miljonlån till en förening i en riskbransch som speedway? Ja, den saken får Motalas invånare avgöra med hjälp av sina valda företrädare i kommunfullmäktige. Jag njuter åtminstone av C Mores sändningar från Dunteberget. Modern speedway är gladiatorspel och rock´n roll i samma förpackning och ingen funderar över kommunal lånepolicy när fyra cyklar brakar fram emot första kurvan i 100 km/tim. När sen lagledaren Stefan Andersson Skill rusar fram till den svarta sorgtelefonen för att leverera en utskällning till domaren är underhållningsfaktorn ännu högre.

Någon gång i maj är det premiär och etanoldoften ligger åter tung över Duntis.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och