Fortsätt till huvudinnehåll

Moderaterna vinglar på DuntisMotala Tidning berättar att kommunstyrelsen beviljat Piraterna ett räntefritt lån på en miljon kronor för inköp av ett nytt luftstaket och bullerdämpande åtgärder.

”Vi har resonerat utifrån att de skött de tidigare lån som de har fått och just de bullerdämpande åtgärderna är en viktig del för kommuninvånarna”, förklarar kommunalrådet Camilla Egberth (S) beslutet.

Alliansen med Moderaterna i spetsen reserverade sig, framförallt mot att lånet är räntefritt. Inget ovanligt på våra breddgrader att partierna har olika åsikter om ekonomiskt stöd till elitidrott.

Det var annorlunda för sex år sedan när Alliansen satt vid styret i Motala och Eva Isaksson-Ribers(M) var kommunstyrelsens ordförande. Då beviljade man ett lån på två miljoner kr till Piraterna.

Hon förvånade åtminstone mig med detta uttalande i Corren: ”vi har gott om likvida medel och att det vore förskräckligt om ett elitlag skulle försvinna på grund av en tillfällig likviditetssvacka.” Jag har bevakat kommunalpolitik i fem Östgötakommuner i 30 år och aldrig hört en ledande företrädare för ett parti oavsett partifärg tillstå att ”vi har gott om pengar”. Trodde inte att sådana formuleringar ingick i den kommunalpolitiska vokabulären men det här beslutet togs någon vecka före valet 2010.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Eva Isaksson-Ribers har gått ur tiden och Motalamoderaterna leds numera av Caroline Unéus som tidigare varit verksam i Vadstena. Man kan säga att Moderaterna slutat vingla och återgått till det traditionella startspåret längst till höger på Duntis.
Bild: MIA KARLSVÄRD


De Moderater jag känner bäst är Mjölbymoderaterna och där har det aldrig rått någon tvekan om vägvalet. De har alltid varit emot stora investeringar till fromma för idrotten så länge jag kan överblicka. Ishallen (1986), simhallen (2002) och idrottshallen i Skänninge (2015) är tre exempel.

Är det rätt eller fel att bevilja ett miljonlån till en förening i en riskbransch som speedway? Ja, den saken får Motalas invånare avgöra med hjälp av sina valda företrädare i kommunfullmäktige. Jag njuter åtminstone av C Mores sändningar från Dunteberget. Modern speedway är gladiatorspel och rock´n roll i samma förpackning och ingen funderar över kommunal lånepolicy när fyra cyklar brakar fram emot första kurvan i 100 km/tim. När sen lagledaren Stefan Andersson Skill rusar fram till den svarta sorgtelefonen för att leverera en utskällning till domaren är underhållningsfaktorn ännu högre.

Någon gång i maj är det premiär och etanoldoften ligger åter tung över Duntis.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"