s rätt för överkomliga 75 spänn. Vad övriga näringsidkare tycker om konkurrensen från kommunen vet jag inte heller.
Dackeskolan
utbildar andra hantverkare också som elektriker, snickare, g
Går in på skolans hemsida och visst är det en bild på
glada servitriser det första man ser. Skolan driver också restaurangen Nils
Dacke där du kan äta dagenuldsmeder och
bilmekaniker. Någon gång skänkte jag dem en tanke. Är inte dessa killar och
tjejer som fixar dina krånglande elapparater därhemma, drar ledningar på
nybyggen och lagar den fula bucklan på din bil, också värda lite uppmärksamhet
och uppmuntran? Vem arrangerar tävlingar för dem?
Jag river mig i skallen och
funderar. När
började svenskarna tävla i matlagning? Är det 20 år sedan de första programmen dök
upp? Ja, vi enas om det.
I mitt
förra jobb fick jag med jämna mellanrum åka till Dackeskolan i Mjölby och träffa
deras högt profilerade kock- och servitörstudenter. Välutbildade och
motiverade ungdomar som med stöd av en PR-sinnad lärarinna regelbundet hämtade
hem priser i riksomfattande tävlingar. Flera av dem gick vidare till
anställningar på prestigefyllda krogar. Vad som hände med deras kamrater som
inte platsade i A-laget är däremot höljt i dunkel.
Hur som helst har kockyrket genomgått en
välbehövlig statushöjning. På min skoltid var det eleverna som knappt lärde sig
läsa och skriva som gick den banan.
Tre
faktorer ligger enligt min mening bakom den rådande starka trenden:
1)
Vi har under de senaste
decennierna fått reala inkomsthöjningar vilket gör det möjligt att lägga mer
pengar på livsmedel och besöka krogen oftare.
2
) Allt fler reser utomlands för
att få inspiration. Man upptäcker nya favoriter och tar bokstavligt talat med
dem hem.
3
) Och sist men inte minst.
Livsmedelsindustrin omsätter miljarder och det är inga svårigheter att finna
sponsorer. Jag minns att en av de tävlingar Dackeskolan vann hade Milda som
huvudsponsor. Milda är väl knappast någon produkt som framkallar kulinariska
associationer?
Fast ibland undrar jag om genomsnittssvensken har
ändrat sina matvanor så mycket. Är det inte husmanskost som gäller till
vardags; bruna bönor, stekt torsk, raggmunk eller köttbullar medan fredags- och
lördagskvällar är vikta för en grillad köttbit av högre kvalitet? Vegetarianerna
hörs och syns i debatten men är de så många? Vi köper mer nötkött än tidigare
trots många usch och fy från de klimatmedvetna idealisterna. Kossorna fiser ju
så förbenat.
Hur
länge fortsätter den här trenden? Svaret är så länge TV-bolagen envisas med att
laga mat i frukost-tv. Det är som bekant TV som har den största
genomslagskraften i svenska massmedier.
Nej, nu ska jag orientera mig mot köket för
att laga till en favorit. Prinskorv, ägg och vita bönor toppat med en skiva
stekt formfranska. Vinner jag någon tävling med den?
På tal om Nils Dacke kan jag
inte undanhålla er den här historien från 1980-talet. Vi hade besök av
redaktionschefen P G Holmgren från Linköping och vi valde att äta på skolrestaurangen.
Samtliga valde kött med pommes frites. En stor skål med pommes frites langades
fram åtföljda av den frejdiga kommentaren: ”kocken råkade tappa saltkaret i
skålen men det gör väl inte så mycket”. Servitören var så frejdig att vi inte
kunde annat än skratta. Då redaktionschefen stod för notan såg vi till att
grabben fick dricks också. På väg ut skyndade en lärare fram och sa: ”ni
förstår det är ettornas tur i restaurangen denna vecka.”
Kommentarer
Skicka en kommentar