Fortsätt till huvudinnehåll

Fotbollskillar, skidhjältar och friluftsbar


En diskret mögellukt möter dig i dörren men låt dig inte hindras av det. Boxholms idrottsliv är temat för bruksmuséets sommarutställning och den är både roande och informativ. På köpet får du motion när du klättrar uppför de långa och branta trapporna i den gamla kvarnbyggnaden.

Utställningen bygger till stor del på de texter och bilder som Ingemar Krölle Karlsson levererade till Östgöten under 50 år. Idrotten var viktig på en bruksort i mitten av förra seklet och Krölle var produktiv.

Av tradition är fotboll, skidor, orientering och dragkamp starka sporter i Boxholm. Bland artiklarna om fotbollen hittar jag bilder och text om Lennart Hemming och Sven Hallin som gjorde sig namn i MAIF. Hemming var med under de svartvitas allsvenska tid och värvades senare till AIK. Fast jag saknar uppgifter om ”Fjatten” Germundsson ännu längre tillbaka.


Skidorna handlar mycket om Flemmingerundan och den driftige ledaren Sten Nordqvist. Flemmingerundan var ett lopp som lockade den svenska eliten. Jag minns själv när jag som nyanställd i Boxholm 1980 såg Thomas Wassberg vinna. Åke Stolt skötte refererandet för Corren medan jag extraknäckte åt Motala Tidning. (Hoppas det dubbeljobbet är preskriberat nu). P-O Svahn är ett sentida namn som fastnat i minnet liksom Månen Karlsson.

När vi kommer till bordtennisavdelningen får jag nästan en tår i ögat. En välvårdad Stiga-racket av modell Kjell Johansson hänger på väggen och en sådan har jag ägt. Det var nästan så att fingrarna växte. Jag minns Janne Starborg och Affe Ek som duktiga lirare liksom Per-Arne Larsson.

Ishockeysektionen härdade ut till 1970-talet innan de gröna vintrarna eliminerade naturisen. På två lagbilder noterar jag några kända namn, bland annat Svante Larsson och Ingemar Anderzon, den förre var både spelare och lagledare. En tvåspaltare har rubriken ”Match mot Gotte, slöt med slagsmål”. En kompis, Roger Stark, spelade center i MAIF på 60-talet och berättade hur han fick ett gäng med snöbollar i nacken när han kom fri med målvakten. Matcher mot Boxholm på fredagskvällarna var inte oproblematiska, suckade Roger långt senare. Stående på snövallarna fick busarna en utmärkt skottvinkel och friluftsbaren var öppen bakom närmaste hörn.


När hockeyn lades ner vill jag minnas att några lirare fortsatte i Mjölby Södra och gjorde mycket bra ifrån sig. Bosse Johansson och Tengvall var två gångbara namn?

Orienteringsavdelningen domineras förstås av landslagsmannen Håkan Gustavsson och ledaren Lennart Johansson porträtteras. Björke SK dominerade svensk dragkamp långt in på 1980-talet och på en tidningsbild syns Sune Blom. Björke har bidragit med en lång rad prisbucklor.

Jag spanade förgäves efter Björn ”Nalle” Johansson som vann två SM-guld i rally på 80-talet. Han körde visserligen inte för den lokala motorklubben men har varit bosatt i Boxholm i decennier.

En sak till innan jag sätter punkt. Som jag hört min gamle arbetskamrat Karl-Johan Norén lägga ut texten om sin framfart i orienteringsskogarna men inte en rad på detta ställe. Mystiskt.

Har McEnroe spelat i Boxholm?

 
Denna staty i sovjetisk socialrealistisk stil finner ni utanför Bruksmuséet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"