Fortsätt till huvudinnehåll

Vem får torsk?





Måndag eftermiddag. Jag väntar otåligt på kvällens drabbning England-Island och bygger upp stämningen med att läsa Aftonbladet. Temat för Peter Wennmans artikel är att om England förlorar kan Roy Hodgson inte visa sig på Londons gator på ett bra tag och nya jobb som klubbtränare är uteslutet. Finns inte på kartan. Så långt ifrån den kritade sidlinjen som möjligt. De brittiska fotbollsfansen kan knappast kallas nyanserade och Wennman rabblar upp vilka brutala avslut det varit för företrädarna Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson (minns den falske schejken i News of the Word), Glenn Hoddle och Fabio Capello.

De här presskonferenserna under mellandagarna måste vara jobbiga för en kvällstidningsjournalist. Lasse Lagerbäck bjuder knappast på några kryddiga uttalanden från podiet. Men den uppfinningsrike Robert Laul har hittat en nygammal vinkel. Han kallar kvällens match för det fjärde torskkriget. Britterna fiskade torsk på isländskt vatten och islänningarna tog patrullbåtar till hjälp för att köra bort britterna. Läget var särskilt ansträngt 1958-61, 1972-73 och 1975-76.


Laul har läst på ordentligt och jag minns flimriga bilder i Aktuellt när patrullbåtarna försökte borda de brittiska trålarna. Enligt hans uppfattning vann islänningarna. Om de isländska spelarna minns detta tror jag inte för inte ens deras föräldrar var väl födda då.
För min del får Island gärna vinna det fjärde torskkriget också.
                                            *
Sambandet mellan storfinans och elitidrott är väl dokumenterat. Ni har förstås noterat hur väl Volvos kampanj för V 90 tajmats med Fotbolls-EM. TV-reklam och helsidesannonser med Zlatan vid ratten. Men resultatet måste ha gjort reklamfolket besvikna. Sedan förlusten mot Belgien har jag knappt läst en rad om Zlatan och reklamfilmerna har förblivit okommenterade. Några nyheter kring Zlatan lär vi inte få läsa förrän han beslutar om vilken klubb som blir hans sista.

Törs jag påstå att Hisingens stolthet redan fått torsk utan att jag får alla Kal o Ada över mig?

Nu har vi svaret. England fick torsk. De elaka tabloiderna begår lustmord på Hodgson. Citizen Kane hade fel sikte inställt. PL överskattat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom