Fortsätt till huvudinnehåll

Dags för två bollfester




Två stora idrottsevenemang står för dörren. Nordea Masters och fotbolls-EM. I den förra är världssexan Henrik Stenson fixstjärnan och en inteckning i bucklan är hett eftertraktad. Han var nära 2005 men föll i särspel mot Mark Hensby och den förlusten svider ännu.

Stenson är inte bara en långt slående golfspelare utan en tillmötesgående och humoristisk person och många vill ha ett ord med honom under inspelsdagarna. Bara inte allt ståhej kring hans person gör att han tappar fokus på tävlingen som börjar på torsdag. Golf är ett mentalt spel och att hålla skärpan under fyra tävlingsdagar kräver sin man. TV-sändningar på SVT gör att alla intresserade har en chans att se tävlingarna.

Under yngre år var besök på Masters nästan obligatoriskt i juli. Att se Nick Faldo och Jocke Haeggman vinna på Barsebäck var högklassiga idrottsupplevelser liksom Lee Westwood på Forsgården utanför Kungsbacka. I golfen har man möjlighet att komma stjärnorna riktigt nära vilket saknas i andra arenasporter. Men numera nöjer jag mig med TV-sändningarna. Att parkera på en potatisåker flera kilometer från entrén, köa till skitiga baja-major och äta ljumma hamburgare till ockerpris lockar inte längre.

Golfen har en stor del i mitt liv men ingenting smäller så högt som fotbollen. Pulsen stiger rätt mycket när lagen gör entré på den välansade grönytan inför förväntansfulla åskådare. Fotbolls-EM är en månadslång fest och medierna gör att sitt bästa för att höja temperaturen inför mästerskapet. Men anar jag inte viss återhållsamhet i spekulationerna om Sveriges chanser till en bra placering. Alltför stort ansvar läggs på Zlatans axlar och träningsmatchen mot Slovenien visar att laget har stora svårigheter att skapa målchanser när Zlatan är borta. Men det är kanske bara bra. Historiskt sett är Sverige bäst när laget får slå ur underläge. Öppningsmatchen mot Irland blir en nyckelmatch och måtte Zlatan vara hel och på spelhumör.



Nu något helt annat. När länsstyrelsen i Västra Götaland gav försvaret möjlighet att utöka från 1 000 skarpa skott till 69 000 vållade det protester kring hela sjön. Skjutningarna skadar fisket, äventyrar sjön som dricksvattentäkt och bullret stör på båda sidor om sjön. Correns ledarskribent Christian Dahlgren försvarar länsstyrelsens beslut i dagens tidning och det är väl en inställning som han är tämligen ensam om i de här trakterna. MVT som har samma ägare som Corren har motsatt inställning. Det är inte alltid storebror har rätt. Trodde på en storm i sociala medier idag men det är lugnt. Kanske är sanningen den att få människor läser ledarsidan i en morgontidning.

Jag har i färskt minne det protestmöte som hålls i Lysingsskolans sporthall i Ödeshög för fyra år sedan. Under alla mina år som reporter i dessa trakter har jag aldrig varit på ett större möte (400 personer) och alla var ense utom försvarets två representanter. En av dem, miljösamordnaren, Folke Borg, hade ett enda argument. ”Vi har alltid skjutit i Vättern och behöver göra det i framtiden också”. Om ledarskribenten varit med på detta möte hade han fått en inblick i hur opinionen ser ut i denna fråga men åsiktsjournalister lämnar sällan den egna stolen på redaktionen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och