Fortsätt till huvudinnehåll

Wallenberg, Muller och Spyker


Om man bor granne med en motorbana finns tillfällen till kul bilder. Som när fotografen Jarl Asklund tog den här festliga bilden för några år sedan. Känner ni igen mannen som skjuter på? Det är Peter Poker Wallenberg och bilen är Victor Mullers potenta Spyker.

Bilden är tagen vid ett tillfälle när ett gäng kända näringslivsprofiler med kungen i spetsen samlades på Mantorp Park för att provköra statusbilar. Om man vill utläsa lite symbolik kan man säga att den gamla finansfamiljen gav holländaren Muller ett symboliskt handtag, men det väl många år sedan Wallenbergarna hade med Saabs personbilar att göra?

Kommer ni ihåg den långe holländaren? Han gjorde ett misslyckat försök att rädda Saab från kronofogden och ett tag ingick Saab i något som kallades Saab Spyker Automobiles där Muller var koncernchef och vd.

Muller försvann från löpsedlarna ganska raskt efter Saabs konkurs 2011 efter att ha gått som en seriefigur i Rapport och andra nyhetsmedier. Det senaste jag läste var en artikel i Svenska Dagbladet i mars 2016 som berättade att han och fyra andra chefer, bland annat förre vdn Lars-Åke Jonsson, åtalats för grova ekobrott.   ”Felaktigt och outhärdligt” var Mullers kommentar till Svenskans reporter. Jag vet inte om rättegången är avklarad.

Men när den här bilden togs 2010 var Muller fortfarande välkommen i det svenska etablissemanget. Idag ses väl Muller som en parentes i svenska näringslivet.

2011 utkom TV 4-journalisten Jens B Nordström med boken Cirkus Muller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"