Fortsätt till huvudinnehåll

Östgöten flyttar gärna men inte så långt
Paul Håkansson – Palle för kompisarna – blir ny kommunchef i Linköping från årsskiftet. Ingen högoddsare direkt för den gamle kaptenen har rört sig i länets högsta kretsar sedan tiden som landstingsråd och vd för Östgötatrafiken. Noterbart är att Paul gått från ledande politiker till ledande tjänsteman. Det är inte många som gjort den resan.

Paul är en del av ett tydligt mönster i Östergötland. En östgöte flyttar gärna men inte längre än att man kan kvista över till morsan på en halvtimme.  Paul är Norrköpingsgrabb, Lasse Stjernkvist i Norrköping är från Motala, Paul Lindvall i Linköping är uppvuxen i Mjölby och Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande i Linköping, kommer från Åtvidaberg.

Klas Gustafsson, vice vd i Tekniska Verken, bor i Sya och har liksom Håkansson ett förflutet som yrkesofficer. Båda har varit ordförande i SSU:s Östgötadistrikt. En bakgrund i SSU har också Miko Månsson, ordförande i Östgötatrafiken och tidigare kommunalråd i Mjölby 2002-2006.

Cecilia Vilhelmsson i Mjölby har stannat på hemmaplan precis som Britt-Marie Johansson i Boxholm. Magnus Oscarson i Ödeshög är också väl förankrad i Östgötamyllan. Andreas Norlén – landet nästa justitieminister ? - är från Ödeshög, har bott i Motala och är numera bosatt i Norrköping.

Enda undantaget är Camilla Egberth i Motala som är skånska.

Vad ska man dra för slutsats av detta? Att ingen utomstående släpps fram till maktens köttgrytor i Östergötland? Ja kanske. Min slutsats är att länets båda största städer inte klarar sig utan begåvningstillskott från de mindre grannkommunerna. Jag tänker då på Stjerna i Norrköping och Edlund och Lindvall i Linköping. Ett annat valresultat 2018 kan kasta om hierarkin en smula men kretsen av ledande personer i politik och förvaltning är ungefär densamma oavsett partifärg. Visst är det en fördel om riddarna runt bordet talar landets vackraste dialekt?

Klart att ingen kan motstå sådana vyer.

Mångfald? Spara det ordet till högtidstalens retorik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter