Fortsätt till huvudinnehåll

En nygammal favorit




Som hängiven deckarläsare har jag alltid förundrat mig över att jag inte hittat någon riktigt bra roman i idrottsmiljö. Norska deckardrottningen Anne Holt och hennes bror hjärtläkaren Even Holt har åtgärdat bristen med Sudden Death.

Huvudpersonerna i detta drama är:

Sara Zuckerman, norskjudisk kardiologprofessor, superintelligent, energisk och vacker. Noll koll på fotboll men sambo med Johannes Funkel, tysk tränare i PL-klubben FC Notting Hill.

Ola Farmen, kollega med Sara och ingående i Notting Hills medicinska stab. Sexbarnsfar med dålig ekonomi.

Najib Aysha, mystisk finansmogul med ägarintressen i så gott som alla branscher världen över. Ägare till Notting Hill. En man som inte tål att bli motsagd. Konstsamlare.

Aron Apter, f d Mossadagent med åtskilligt på sitt samvete under en lång karriär. Börjar känna sig bortglömd och åsidosatt på ålderns höst. Lever ensam och isolerad sedan hustrun lämnat honom.

David Lee Curry. Sprinttränare i klubben med ett förflutet som spelare i NFL. Något av en whistleblower.

Handlingen i korthet. Ola Farmen upptäcker av en slump att ovanligt många av klubbens spelare drabbas av plötslig hjärtdöd, misstänker doping och börjar undersöka dödsfallen, vilket inte uppskattas av klubbens ägare.

En intressant och läsvärd blandning av professionell fotboll, doping, medicinsk forskning, judisk identitet, statsterrorism, internationell politik och big business. Anne Holt och hennes medförfattare håller ihop alla trådarna och åstadkommer en slagkraftig och logisk avslutning. 

Det är några år sedan Anne Holt slog igenom som författare och hon har sannerligen inte legat av sig. Jag rekommenderar läsning av boken. Om du är intresserad av något av dessa ämnen lär du inte bli besviken. Anne Holt är en nygammal favorit. Det skulle inte förvåna mig om boken filmatiseras.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och