Fortsätt till huvudinnehåll

Gyllenhammar räddar TV-helgenHan rör sig långsamt och stappligt. Men rösten och den intellektuella skärpan finns kvar. Pehr Gyllenhammar fascinerar och berör trots att 24 år förflutit sedan han lämnade Volvo. Pehr Gyllenhammar är definitivt ingen vanlig pensionär.


En lång påskhelg och skitväder. Som gjord för att lusläsa TV-tablåerna. Jag har fastnat för Kristina Hedbergs två timmar långa intervju med Pehr Gyllenhammar i SVT. Det är ett par timmars nutids- och näringslivshistoria om en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare och landets mest omskrivna företag. Bettet i replikerna har han kvar. Det visar han i intervjuerna med Kristina Hedberg som inte tvekade att gå i närkamp om vissa detaljer i historieskrivningen.

Trots sina manér och överklassiga framtoning gick Gyllenhammar hem hos fotfolket på verkstadsgolvet. Det var rörande att se hur gamla montörer flockades kring honom och tog selfies. För er som är unga är det nog svårt att föreställa sig hur stor han var under drygt 20 år. ICA-Kuriren ordnade omröstning om Sveriges mest beundrade och den omröstningen vann Gyllenhammar nio gånger. ”Hade vi haft republik hade han vunnit ett presidentval,” sa ICA-Kurirens gamla redaktionschef Rolf Olofsson.

Att hans underordnade direktörer, Jan Engström och Sten Langenius, inte var lika förtjusta i sin gamle boss framgår med all önskvärd tydlighet. Fast Engströms symboliska manöver med dörrkilar för att öppna upp höjdarnas kontorsdörrar i Perstorp dagen efter Gyllenhammars avgång ser för mig ut som en efterhandskonstruktion.

Lastvagnschefen Sten Langenius var direkt motståndare till fusionen. Renaults lastvagnsdivision gick med förlust och dess chefer hade inget att erbjuda kollegerna i Göteborg. Volvo lastvagnar är och var en pålitlig kassako men inte lika omskriven som personbilarna.

Avsnitt 1 innehöll en cliffhanger på slutet. I nästa avsnitt ska vi fråga om Sören Gyll sa Kristina Hedberg: Ja, det är en svekfull jävel, en av de värre jag träffat sa Gyllenhammar. Inga försonande omdömen trots att 23 år förflutit sedan palatsrevolutionen. Rätt ovanligt att se hur officiella personer vädrar sina känslor lika öppet som en hockeytränare.

Gyllenhammar tycker att dagens svenska näringslivstoppar är utslätade figurer utan karisma. Det beror på att de sitter så kort tid i toppen, 6-7 år, förklarar han. Underförstått att ingen hinner bygga upp sin profil på så kort tid. Gyllenhammar satt som koncernchef och styrelseordförande i 23 år.

Själv har jag åtskilliga gånger funderar över om Sverige sett annorlunda ut om Norgeaffären gått igenom. Norge är idag världens rikaste land tack vare oljan. Noterbart är dock att vid den här tidpunkten hade inte Norge utvunnit någon olja, bara konstaterat dess förekomst så visst var det ett vågspel att slänga en stor del av Volvokoncernen i gapet på norrmännen. Gyllenhammar säger i programmet att motståndarna (Wallenbergsfären) var för starka och motivet var att den, eller rättare sagt hövdingen Marcus Wallenberg, ville skydda sin position i den svenska näringslivstoppen. Egenintresset ljuger aldrig.

Den misslyckade fusionen med Renault är svårare att greppa och det är den som var orsaken till de hårda utfallen mot Sören Gyll trots att så lång tid förflutit. Gyllenhammar ville inte under intervjun vidkänna att han gjorde ett taktiskt misstag som hemlighöll franska statens gyllene aktie för de övriga i koncernledningen. Jag minns den dramatiska presskonferensen i Stockholm i december 1993 efter styrelsemötet där Gyllenhammar meddelade sin avgång.

Sören Gyll var tillfrågad om medverkan i programmet men hoppade av i sista stund.

Slutligen kan jag bara konstatera att det är i SVT de sevärda programmen görs. Tanken att någon av jönskanalerna TV 3, TV 4 eller 5 skulle producera något liknande är osannolik. Andra avsnittet sänds måndag kväll men båda avsnitten går att se på SVT Play redan idag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika