Fortsätt till huvudinnehåll

Champagnebubbel eller lättöl?En f d arbetskamrat har fått anställning som reporter på Linköping News. Efter några år på en statlig institution gläds han åt att ägna sig åt journalistik på riktigt. En ny aktör på den östgötska mediescenen väcker nyfikenhet och kanske farhågor hos kollegerna. Har Linköping News och Norrköping News tillräckliga journalistiska och ekonomiska muskler för att utmana dominanten Östgöta Media? Jag är avvaktande försiktig och lite förvånad över en satsning i en bransch som alla säger har framtiden bakom sig.

Nättidningen startar i maj och inte mycket har sipprat ut från det nya mediahuset annat än att man anställt Motala Tidnings förra chefredaktör Stefan Pettersson som redaktionschef.

Jag är nyfiken på vilken inriktning systertidningarna får. Vad finns i verktygsarsenalen? Blåljusnyheter, sport, roliga kåserier a la Carina Glenning, nöjesnyheter, näringslivsnyheter, ägarbyten på den lokala pizzerian eller tunga nyheter som är resultatet av hårt och systematiskt grävjobb? (En bristvara idag). Vem orkar gräva i kommunala diarier?

Eller en distributionscentral för pressmeddelanden från diverse kommuner, organisationer och företag? Såna kan vara rätt underhållande när skribenten tar i så livstycket spricker. Ingen vet om småorterna utanför länets två största kommuner kommer att bevakas överhuvudtaget.

Det finns förstås en möjlighet att glutta på framtiden genom att kolla förlagan i Jönköping även kallad JMini. Sagt och gjort. Men det har vi inte mycket för den har inget mycket gemensamt med det som ska presenteras i Östergötland säger min källa. Alltför plottrig och svåröverskådlig för östgötarnas smak. Förpackningen är viktig. Att döma av reaktionerna på Facebook är även politiker i Östergötland nyfikna på de nya nättidningarna och vi ser med förväntan fram emot lanseringen i nästa månad.
Champagnebubbel och snittar eller lättöl och råglimpa?
                                                    *
Jag hade egentligen inte tänkt att kommentera mera hockey efter Linköpings snöpliga sorti ur slutspelet, men en tidningsuppgift i förra veckan fick mig att ändra mig. Mattias Bäckman är tillbaka i hemstaden och väntas spela för LHC till hösten.
Det var vintern 2012 tror jag och en kompis bänkade oss i Saab Arenas restaurang för se LHC-Luleå. Tio minuter före tekningen dök Mike Helber upp i restaurangen med en mikrofon i handen och hälsade gästerna välkomna. Han skrädde inte orden när han prisade sitt lags förträfflighet i allmänhet och Bäckmans i synnerhet.”I kväll, mina damer och herrar, kommer ni att få se en blivande världsstjärna på isen” löd hans avrundande kommentar. Amerikanen kan låta väldigt övertygande med en mikrofon i hand.

Idag har vi facit. Bäckman har återvänt från Nordamerika med svansen mellan benen utan spel i NHL och ska starta om karriären som det heter. Men det är inte det som är min poäng utan att man ska aldrig lita på så kallade experter i ishockey och fotboll. Mike Helber har lämnat LHC men fortsätter som kommentator i C More som tydligen har plats för hur många ”experter” som helst. Och ta mig tusan, han låter lika övertygande nu också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.