Fortsätt till huvudinnehåll

Champagnebubbel eller lättöl?En f d arbetskamrat har fått anställning som reporter på Linköping News. Efter några år på en statlig institution gläds han åt att ägna sig åt journalistik på riktigt. En ny aktör på den östgötska mediescenen väcker nyfikenhet och kanske farhågor hos kollegerna. Har Linköping News och Norrköping News tillräckliga journalistiska och ekonomiska muskler för att utmana dominanten Östgöta Media? Jag är avvaktande försiktig och lite förvånad över en satsning i en bransch som alla säger har framtiden bakom sig.

Nättidningen startar i maj och inte mycket har sipprat ut från det nya mediahuset annat än att man anställt Motala Tidnings förra chefredaktör Stefan Pettersson som redaktionschef.

Jag är nyfiken på vilken inriktning systertidningarna får. Vad finns i verktygsarsenalen? Blåljusnyheter, sport, roliga kåserier a la Carina Glenning, nöjesnyheter, näringslivsnyheter, ägarbyten på den lokala pizzerian eller tunga nyheter som är resultatet av hårt och systematiskt grävjobb? (En bristvara idag). Vem orkar gräva i kommunala diarier?

Eller en distributionscentral för pressmeddelanden från diverse kommuner, organisationer och företag? Såna kan vara rätt underhållande när skribenten tar i så livstycket spricker. Ingen vet om småorterna utanför länets två största kommuner kommer att bevakas överhuvudtaget.

Det finns förstås en möjlighet att glutta på framtiden genom att kolla förlagan i Jönköping även kallad JMini. Sagt och gjort. Men det har vi inte mycket för den har inget mycket gemensamt med det som ska presenteras i Östergötland säger min källa. Alltför plottrig och svåröverskådlig för östgötarnas smak. Förpackningen är viktig. Att döma av reaktionerna på Facebook är även politiker i Östergötland nyfikna på de nya nättidningarna och vi ser med förväntan fram emot lanseringen i nästa månad.
Champagnebubbel och snittar eller lättöl och råglimpa?
                                                    *
Jag hade egentligen inte tänkt att kommentera mera hockey efter Linköpings snöpliga sorti ur slutspelet, men en tidningsuppgift i förra veckan fick mig att ändra mig. Mattias Bäckman är tillbaka i hemstaden och väntas spela för LHC till hösten.
Det var vintern 2012 tror jag och en kompis bänkade oss i Saab Arenas restaurang för se LHC-Luleå. Tio minuter före tekningen dök Mike Helber upp i restaurangen med en mikrofon i handen och hälsade gästerna välkomna. Han skrädde inte orden när han prisade sitt lags förträfflighet i allmänhet och Bäckmans i synnerhet.”I kväll, mina damer och herrar, kommer ni att få se en blivande världsstjärna på isen” löd hans avrundande kommentar. Amerikanen kan låta väldigt övertygande med en mikrofon i hand.

Idag har vi facit. Bäckman har återvänt från Nordamerika med svansen mellan benen utan spel i NHL och ska starta om karriären som det heter. Men det är inte det som är min poäng utan att man ska aldrig lita på så kallade experter i ishockey och fotboll. Mike Helber har lämnat LHC men fortsätter som kommentator i C More som tydligen har plats för hur många ”experter” som helst. Och ta mig tusan, han låter lika övertygande nu också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter