Fortsätt till huvudinnehåll

En spännande huvudstadJag kan inte skryta med att vara någon berest person. De vanligaste solresemålen i Spanien, Italien och Portugal samt Amsterdam, Hamburg, London och Berlin. Men det är den senare som avsatt bestående minnen.

Thomas Engströms utomordentliga thriller Väster om friheten får mig att bläddra i bilderna från ett alltför kort besök sommaren 2009 tillsammans med mina närmaste. Engströms CIA-hjälte far kors och tvärs i stan och jag upptäcker till min förtjusning att han rör sig i kvarteren kring Kurfürstendamm och Fasanenstrasse där vårt hotell var beläget. Fram med kartan och repetera.
Två bredaxlade grabbar korsar Kurdamm.

Under ett tvådagarsbesök hann vi bara med skrapa på ytan med de vanliga turistmålen: Brandenburger Tor, Alexanderplatz (minns ni TV-serien?), Gedächnichtskirche på Breitschedisplatz , Potsdamer Platz, varuhuset KaDeVe, den judiska minnesplatsen, Kempinski hotell och Checkpoint Charlie, miljön för många spionfilmer när fångar utväxlades under kalla kriget. Platsen för Hitlers bunker där han tog livet av sig i april 1945 var en parkeringsplats till ett helt vanligt hyreshus. Överallt minnesmärken över en dramatisk och långtifrån ärofull historia men Berlin har på senare år blivit en populär boplats för musiker, konstnärer, författare och andra kreativa personer från hela världen. (Här tänkte jag lägga till lägga till lite lokalfärg och skriva att cigarettröken låg tung i kaféerna men jag minns inte ens om rökning var tillåten).

Uppiggande för en småstadsmänniska att andas storstadsluft. Till Berlin återvänder vi gärna. Kort flygresa från Skavsta för ett radikalt miljöombyte.

Gedächnichtskirche (alltid lika svårstavar).
Jodå, det finns pizza i Berlin också.
Under denna parkeringsplats låg Hitlers bunker där han tog sitt liv i april 1945.
Kolla skyltfönstret
En historisk relik. Ja, den färggranna alltså.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika