Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen vattenbrist 2007 
Stalpet, Aneby

Att vi har vattenbrist för närvarande har inte undgått någon. Sinande brunnar på landsbygden, oro för turisttrafiken på Göta kanal och Varamostranden har aldrig varit så bred som nu. Bevattningsförbud lurar runt hörnet.,

Annorlunda var det sommaren 2007. Jag har några bilder som visar detta. Bilderna är hämtade från Svartån. Ån rinner upp på småländska höglandet ungefär vid Aneby och fortsätter norrut mot Östergötland. Av en tillfällighet befann vi oss i Aneby 28 och 29 juni och såg att vägkontoret hade problem med underminerade vägar som stängdes av. Det populära turiststället Stalpet vid riksväg 32 hade ett vattenfall av norrländska dimensioner.
 
Mjölby kraftstation
Efter flera dagars ihärdigt regnande fortsatte problemen norrut och i Mjölby tvingades MSE-personalen lägga sandsäckar runt det ställverk som ligger vid Norrgården (vid Mjölby kraftstation). Hade det slagits ut hade stora delar av Mjölby tätort blivit utan elektricitet. Flödet var så intensivt att kraftverkspersonalen tvingades leda vattnet förbi turbinerna i alla kraftverken norrut från Sommen räknat. Svartån var mycket bred vid Hulterstad.

En äldre Mjölbybo sa till mig att han inte sett mer vatten i Svartån sedan vårfloden något av krigsåren på 1940-talet.

Naturen tar och naturen ger. Jag ska inte ge mig in på några spekulationer om vad som händer i framtiden.

Egebylund i juli 2007. Upptaxerad p g av sjöutsikt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står