Fortsätt till huvudinnehåll

De köper sig tid och frid
Träning är den nya religionen. Så påstod en forskare i Linköping vars rön fick stort utrymme i Östnytt. Nu har väl den akademiska världen gått för långt i sin iver att kartlägga nya trender, tänkte jag. Men icke. Jag tar tillbaka.

Jag tittar på min egen bostadsort med 16 000 invånare. Här finns inte mindre än fem gym som inte ser ut att sakna besökare. Det verkar vara en lönsam bransch också. I helgen hölls den lokala näringslivsgalan och årets företag blev Fitness 4 You som är beläget på Kungsvägen mitt emot gallerian. Gymmet startade 2011 och har på sex år vuxit från noll till fem heltidsanställda. Ägaren heter Pernilla Carlsson och hon påstår att lyckönskningarna var fåtaliga när hon startade företaget 2011 men hennes belackare har fått svar på tal. Gymets besökare svettas i en lokal som tidigare inhyst en videobutik.

Jag tycker det är fantastiskt i en liten stad vars affärsliv lämnar en del övrigt att önska. Här finns till exempel bara en skoaffär och det är bara en månad sedan en livsmedelsaffär slog igen på grund av lönsamhetsproblem.

Hur kan det komma sig att gymmen blomstrar medan idrottsföreningar tappar medlemmar och lider brist på ledare och styrelseledamöter? Jag har en teori och den är att gymbesökarna köper sig tid och frid. Du betalar din avgift, tränar dina timmar och riskerar inte att valberedningens ordförande sticker in huvet i omklädningsrummet och frågar om du kan tänka dig vara kassör nästa år.

Vi tränar som aldrig förr men få har tid och ork att engagera sig i föreningslivet. Fritiden delas mellan gymet, altanbygget och köksrenoveringen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp