Fortsätt till huvudinnehåll

Fredrik Martinsson. Fredrik vem?



TV-mediet har en svårförklarlig dragningskraft på politiker av alla kulörer. Majoriteten i Linköping vill sponsra ett produktionsbolag som har planer på att filma Mons Kallentofts romaner med 3,7 miljoner kr och ställa 20 lägenheter till produktionsteamets förfogande under ett halvår. Det är tänkt att dotterbolagen Tekniska Verken och Stångåstaden ska dela på kostnaderna. Oppositionen, det moderata oppositionsrådet Paul Lindvall (M) och Muharrem Demirok (C), kritiserar filmplanerna. Inga skattemiljoner till filmproduktion.

Får en kommun vara med i TV är tydligen lyckan gjord och alla problem undanröjda. Tycks det. Lyssna bara på Kristina Edlunds (S) förklaring i fredagens Corren.

”Vi ser att det är en väldigt bra marknadsföring för vår kommun framöver. Men jag ser också att vi i längden kan få väldigt mycket turister hit på grund av att vi haft den här filmatiseringen”.

Kommunstyrelsens ordförande har förhoppningar om att filmatiseringen av Kallentofts romaner ska leda till den ”fotspårsturism” som förekommer i Ystad i spåren på Henning Mankells romanfigur Curt Wallander

Jag tycker jämförelsen haltar. Ystad var en turiststad långt före Wallander och Linköping är ingen turiststad utan avfolkas sommartid. Det finns ingen naturlag som säger att turister dyker upp per automatik för att stan förekommer i några filmscener. Naivt. Dessutom är bokserien om Wallander kvalitetsmässigt skyhögt över Linköpingssonens.

Ambitionen att vara TV till lags kan ibland ta sig komiska, ja nästan löjeväckande uttryck. I centrala Motala finns sedan 1990-talet en gatstump mellan Kyrkogatan och Drottninggatan som heter Fredrik Martinssons gränd. Fredrik Martinsson vem? Jo, det är en Motalabo som fått gatan uppkallad efter sig som vinst i ett TV-program. Jag tror det sändes i TV 3. Annars en helt vanlig Motalabo.

Av någon anledning utsågs förra kommunalrådet Per Ström till någon sorts kontaktperson med produktionsbolaget. Jag hade aldrig sett Ström på redaktionen tidigare men veckorna före sändningen var han en flitig gäst i våra lokaler på Kungsgatan. Allt för att få förhandspublicitet förstås. Han var minst sagt entusiastisk inför uppgiften. Vi på redaktionen var inte lika förtjusta.

Åren har rullat på och Fredrik Martinssons gränd består. Men få Motalabor vet vem han är eller varför gatan heter så. Kanske tar han en dag med sina barnbarn, pekar på skylten och säger att den här gatan är uppkallad efter farfar.

Till slut kan jag inte undanhålla er en replik jag snappade upp i ett annat kommunhus för några år sedan.  ”Man är inget riktigt kommunalråd förrän man blivit intervjuad i TV”. Fast då handlade det om ett nyhetsprogram och handlade om något så prosaiskt som budgetfrågor. Budgeten var otillräcklig i vanlig ordning.

FOTNOT
Produktionsbolaget heter Unlimited Stories och jobbar på uppdrag av C More och TV 4. Huvudägare i TV 4 är Bonniers. Ingen fattiglapp precis.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och