Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunalt bolag vill köpa Gallerian
Det har varit tyst från Stadshuset sedan handlarna i Galleria Kvarnen skickade sitt nödrop om missnöjet med fastighetsägaren före jul. Men det behöver inte betyda att ingen aktivitet förekommer. Jag har från ett par oberoende källor fått veta att kommunledningen sonderar terrängen för att det kommunala fastighetsbolaget, FAMI, tar över ägandet av affärsfastigheten.

Planerna omges med stort hysch-hysch för att inte priset ska trissas upp men i onsdags kväll informerades respektive partigrupp om planerna. Det lär råda politisk enighet om nödvändigheten av en sådan affär för att trygga centrumhandeln i en kommun vars ambition är att växa till 30 000 invånare 2025. Det handlar naturligtvis också om skatteintäkter och arbetstillfällen. Även oppositionen (Moderaterna och Liberalerna) är med på tåget.

Det normala när en kommun ger sig in i större affärer är att en utredning görs och en konsult anlitas för att bedöma pris och fastighetens kondition. Konsultens rekommendation är avgörande för kommunstyrelsens beslut. En sådan här affär är inte riskfri då gallerian har stora hål efter hyresgäster som lämnat.

Fastighetsaktiebolaget Mjölby Industrifastigheter är det minsta och minst kända av kommunens dotterbolag. Omsättningen 2016 var drygt 14 miljoner kr och aktiekapitalet är på tre miljoner. Aktiekapitalet måste nog höjas om man får in Gallerian i boet. Vd är kommunchefen Dag Segrell och styrelseordförande är kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Styrelsen är i stort sett identisk med kommunstyrelsen.

Kommunpolitiker blir ofta beskyllda för att ha bromsolja i maskineriet. Men i detta fall har Mjölbys kommunledning agerat föredömligt snabbt. Det är bara två månader sedan köpmännens skrivelse nådde stadshuset. Valåret 2018 kan bli spännande i Mjölbys kommunpolitik.

Igår kväll kommenterade Cecilia Burenby ärendet.

"Det stämmer att FAMI utreder förutsättningarna för ett eventuellt köp av Gallerian kvarnen. Som jag skrev till dig tidigare är gallerians utveckling något vi följt under en längre tid. Diskussionerna runt förutsättningarna har förts i FAMI redan innan handlarna agerade, så vi kan konstatera att vi ser lika allvarligt på situationen".

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika