Fortsätt till huvudinnehåll

"Alex kiosk är alltid öppen"



Jag var väl i nedre tonåren när jag första gången fick syn på broschyren ”Om kriget kommer”. Vi kompisar på Storgatan i Motala studerade broschyren noggrant och om jag minns rätt var intrycket att det bara var en tidsfråga innan ryssen slog till. Även i trappuppgången fanns skriftlig information hämtad ur broschyren.

Vi var övertygade om att ryssen skulle bomba oss först i CTV-husen eftersom våra farsor jobbade på torpedverkstaden som för övrigt tillverkade världens bästa torpeder där ute i Råssnäs. Särskilt en jämnårig drev den tesen hårt. Han var militärt intresserad och ansökte senare om att bli stridspilot.

Det talades mycket om att man skulle medföra mat och dryck och stearinljus i skyddsrummet för att klara några dygns bombning. Skyddsrum? Vi tog för självklart att det var vår dammdoftande cykelkällare som avsågs för den låg delvis under jord. Kravet på mat och dryck tog vi lätt på. Alex kiosk är alltid öppen, konstaterade någon liten pragmatiker med håret fullt av Brylcreme. Nåväl, åren gick och vi utsattes inte för några sådana prövningar. Cykelkällaren blev platsen för andra aktiviteter förutom cykelförvaring.

När jag skriver detta misstänker jag att jag kanske överdriver intresset för civilförsvaret. Vi funderade nog mer på MAIF:s och Starkas förehavanden i fotbollsserierna eller om det var någon som var FF på lördag kväll och om möjligen några tjejer var beredda att träda in i lejonets kula.

Så här med facit i hand kan man tycka att informationen var osaklig och överdriven. Ryssen dök aldrig upp. Men nu är det dags igen. Myndigheternas budskap är att vi behöver sju dagars mat och vatten i varje hem och en befolkning som är beredd och kompetent att utstå prövningar. Lille Morgan justitieminister viftade med en pamflett på en pressträff.

Funderar på hur det ska gå till i praktiken. Den bostadsrättsförening jag tillhör har 111 lägenheter och saknar källarutrymmen överhuvudtaget. Vi kan knappast tränga ihop oss i Röda stugan med en mindre samlingssal, två tvättstugor och en bastu. Undrar om vi är välkomna till Stadshusets nedre regioner. Arkivet är stort, det vet jag. Får vi inte komma in där återstår gerillakrig i Västra Hargsskogarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och