Fortsätt till huvudinnehåll

"Alex kiosk är alltid öppen"Jag var väl i nedre tonåren när jag första gången fick syn på broschyren ”Om kriget kommer”. Vi kompisar på Storgatan i Motala studerade broschyren noggrant och om jag minns rätt var intrycket att det bara var en tidsfråga innan ryssen slog till. Även i trappuppgången fanns skriftlig information hämtad ur broschyren.

Vi var övertygade om att ryssen skulle bomba oss först i CTV-husen eftersom våra farsor jobbade på torpedverkstaden som för övrigt tillverkade världens bästa torpeder där ute i Råssnäs. Särskilt en jämnårig drev den tesen hårt. Han var militärt intresserad och ansökte senare om att bli stridspilot.

Det talades mycket om att man skulle medföra mat och dryck och stearinljus i skyddsrummet för att klara några dygns bombning. Skyddsrum? Vi tog för självklart att det var vår dammdoftande cykelkällare som avsågs för den låg delvis under jord. Kravet på mat och dryck tog vi lätt på. Alex kiosk är alltid öppen, konstaterade någon liten pragmatiker med håret fullt av Brylcreme. Nåväl, åren gick och vi utsattes inte för några sådana prövningar. Cykelkällaren blev platsen för andra aktiviteter förutom cykelförvaring.

När jag skriver detta misstänker jag att jag kanske överdriver intresset för civilförsvaret. Vi funderade nog mer på MAIF:s och Starkas förehavanden i fotbollsserierna eller om det var någon som var FF på lördag kväll och om möjligen några tjejer var beredda att träda in i lejonets kula.

Så här med facit i hand kan man tycka att informationen var osaklig och överdriven. Ryssen dök aldrig upp. Men nu är det dags igen. Myndigheternas budskap är att vi behöver sju dagars mat och vatten i varje hem och en befolkning som är beredd och kompetent att utstå prövningar. Lille Morgan justitieminister viftade med en pamflett på en pressträff.

Funderar på hur det ska gå till i praktiken. Den bostadsrättsförening jag tillhör har 111 lägenheter och saknar källarutrymmen överhuvudtaget. Vi kan knappast tränga ihop oss i Röda stugan med en mindre samlingssal, två tvättstugor och en bastu. Undrar om vi är välkomna till Stadshusets nedre regioner. Arkivet är stort, det vet jag. Får vi inte komma in där återstår gerillakrig i Västra Hargsskogarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står