Fortsätt till huvudinnehåll

Goda odds för fritt fiske




Glada fiskare kantar dammen i sommar?

Esa Hämäläinen har en god chans att hans medborgaförslag om fritt fiske för ungdomar i dammen i centrala Mjölby blir verklighet Den slutsatsen drar jag efter en mejlkonversation med tekniska nämndens ordförande Pelle Gustafsson.

Jag frågade Pelle om vem som har fiskerättigheterna i dammen – kommunen eller MSE – och om det verkligen existerar ett protokollfört beslut om fiskeförbud. Jag frågade också varför förbudet inte är infört i de lokala ordningsföreskrifterna. Pelle svarade först att han hade svårt att efterforska förbudets historik eftersom kommunen bytt ut de tjänstemän som hanterat den här typen av frågor.

”Det var en väldigt bra fråga du ställde, jag har ägnat några timmar på nätet åt att försöka finna ett svar på frågan om vem som har fiskevatten mellan broarna i Mjölby. Tyvärr är jag mer förvirrad nu än när jag startade så jag kan tyvärr inte ge dig något snabbt svar, det är väldigt tydligt från Öringe till Burensköldsbron och från en punkt nedanför hembygdsgården fram till Öjebro, men genom centrala Mjölby kan jag inte hitta något vilket kan betyda att fiskerätten ligger hos några tidiga fastighetsägare eller möjligen hos MSE som du föreslog. Jag har satt förvaltningschefen på service- och teknikförvaltningen på att lösa frågeställningen, jag återkommer till dig så fort jag har ett svar.”.

Några timmar senare återkom Pelle med följande hoppfulla svar:

Fiskerätten mellan broarna ägs av kommunen som markägare och reglerna säger att det alltid är markägaren som tillåter fiske om man så önskar. I de områden som sköts av fiskevårdsföreningar har man beslutat att så ska ske, i centrum har man bedömt att fiske inte ska få ske, därför har denna sträcka av Svartån undantagits. Det behövs alltså inte något förbud i lokala ordningsstadgan men däremot ett tillstånd om det automatiska förbudet ska upphävas.”

Tekniska nämnden kommer att behandla ärendet i mars och jag gissar att vi tar ett positivt beslut i frågan.”.

Det får väl ses som ett hoppfullt svar på Esas medborgarförslag. En god chans att dammens vattenspegel till sommaren klyvs av wobblers och spinnare.

Hur den andra nämnden, kultur- och fritidsnämnden, ställer sig till medborgarförslaget vet jag inte. Mitt mejl till ordförande Elisabeth Moborg har inte fått något svar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och