Fortsätt till huvudinnehåll

Gallerians problem är inte unika
Ytterligare några ord om Galleria Kvarnen i skuggan av OS. Gallerians problem är också svensk detaljhandels problem. Den slutsatsen drar jag efter att ha konsulterat en f d arbetskamrat som numera sitter på en central position på ett stort detaljhandelsbolag i huvudstaden.

Många av branschens jättar, H&M är ett exempel, har lönsamhetsproblem och tvekar om framtidens vägval. E-handel eller vanliga butiker, eller en mix av båda? Många butikskedjor som varit dominerande inslag i gatubilden i flera decennier i svenska städer hänger på repen. Visste du att Indiska genomgått två företagsrekonstruktioner och att den nuvarande ägaren är glad för ett nollresultat 2017? Stadium har meddelat att de ställer in det årliga eventet för samtliga tusen anställda i Sverige.

”Inom mitt bolag gjorde vi en konstellation med ett riskföretag förra veckan för att se influenser och hur hanterar vi e-handeln och det nya sättet att knyta upp kunderna med GPS i telefon. Du följs med info från din mobil och får info i din mobil om erbjudande där du just nu befinner dig”, säger min informatör.

Mitt i allt detta spelar fastighetsbolagen en tvetydig roll. Detaljhandelns problem är självfallet också deras problem.

”I USA står oerhört många Gallerior tomma och fastigheterna går inte att sälja....så i min värld så lever de stora fastighetsägarna som har Gallerior, på lånad tid. Tiden är slut då de skär guld med täljkniv. Idag får de jobba för att få butikslägen uthyrda. Ligger då en galleria i ett B-läge så står lokalerna tyvärr tomma....om de inte har hyran betald genom långa hyresavtal från förra hyresgästen som beslutar att flytta på grund av lönsamhetsproblem, fortsätter hen.

Många hyresvärdar är bufflar, säger min sagesman och berättar ett hårresande exempel från en tidigare anställning i ett annat detaljhandelsbolag.

För att återgå till Mjölby och dess galleria skulle jag vilja sammanfatta situationen  i tre punkter.
1)    En ointresserad fastighetsägare, oförmögen att locka till sig nya, attraktiva hyresgäster och ovillig att sälja fastigheten om man ska tro den information som lämnades till butikscheferna i onsdags. Jag påminner om att det är ett år sedan Willys lämnade skutan.
2)    Osäkerheten kring konkurrensen från e-handeln. Hur stor är den idag och hur ser utvecklingen ut?
3)    Kan de kommunala beslutsfattarna tillräckligt om detaljhandeln och dess utveckling? Har de tillräckligt på fötterna för att sticka in näsan i ett sådant getingbo? Jag är tveksam.

Kommentarer

  1. I Finspång har vi Amas... som "utvecklar" centrum, bara Ica och Systemet kvar...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.