Fortsätt till huvudinnehåll

"Riv och bygg nytt"


Ett långt och tålmodigt buret lidande är till ända. Det är bara tre veckor tills kommunfullmäktige klubbar köpet av Galleria Kvarnen. Enligt mina källor finns en överväldigande politisk majoritet för affären.

Kommunen/Famis köp av Galleria Kvarnen går formellt till så här:
·     
         Kommunen köper bolaget som äger fastigheten.
·      
          Finansieringen sker via lån eller borgen från kommunen till Fami.

Prislappen är inte känd ännu och inte heller vilka personer som ska ingå i ledningen för det nya bolaget. Det krävs nog en särskild kompetens för att styra skutan rätt särskilt som det ska rekryteras nya hyresgäster.

När jag länkat min blogg till Facebook har jag fått några kommentarer. Här är ett urval.

Marknaden har gett tummen ner för Kvarnen främst sedan Willys flyttade! Jag är rädd för att det är kört för stället med de hyror som tas ut! När marknaden får råda så sker det säkert en ytterligare nedgång innan det vänder. Detta är definitivt inget som kommunen bör lägga sig i genom subventioner eller konstgjord andning som garanterat skapar irritation hos andra affärsidkare i city. Låt oss hoppas att vi avstår från detta förvärv och istället satsar på vård, skola och omsorg så löser marknadskrafterna resten!” (Sverre Larnebratt f d bankman)

”Jag läste också detta med förvåning. Det är udda att ett kommunalt bolag köper en sån här fastighet. Vi kan väl bara hoppas att priset är rätt. Om till och med "marknaden" gett upp så bör det vara billigt. (Per Olsson, näringslivsreporter, Corren).

”Kan tänka mig att en omexploatering med systembolag, apotek, bokhandel mm i bottenvåningen till ett nytt komplex med bostadsrätter som äger det hela i lite högre bebyggelse kan vara en lösning. Willys och parkering vid sidan är kvar. Ett nytt centrum i Mjölby istället för det eländiga 70 tals- schabraket.” (Torbjörn Tengstrand, f d teknisk chef i Mjölby kommun)

Per Andersson är inne på samma linje. Riv och bygg nytt med butikslokaler i gatuplanet och bostäder ovanför.

Det troliga är väl att byggnaden får samma användning som tidigare. Om kommunstyrelsen gör rätt eller fel är omöjligt att svara på för svaret ligger långt fram i tiden men det skulle vara tacknämligt om kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby(S) berättar utförligt hur man resonerat om förvärvet. Det kan inte ha varit ett självklart beslut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp